Važna je odgovornost!

DA LI ĆE SE UVESTI KARANTIN ZA POVRATNIKE S LETOVANJA? Krizni štab upozorio na opasnost

Autor Maja Gašić

Letovanja još nisu gotova, i septembar je aktuelan za odlazak na more, a evo čega se treba pripaziti...

Izvor: Anadolija/Almir Terzic

"Moramo biti svesvni da dok smo okruženi državama koje imaju daleko lošije rezultate da smo u riziku, morano da pratimo situaciju, kako će se ponašati naši ljudi koji su bili na letovanje na Mediteranu, koji idu na more i u septembru", kaže za TV Prva epidemiolog dr Branislav Tiodorović.

"Svi na Balkanu zavisimo jedni od drugih, nije nam svejedno kako je  u Crnoj Gori, Rumuniji, BiH, Hrvatskoj, Svi smo jedno globalno selo i moramo  zajedno da pevaziđemo situaciju."

Da li se odustalo od ideje da se našim građanima po povratku u zemlju uvede 14-dnevni karantin?

"Procene epidemioloških situacija se dnevno obavljaju, pogotovo za ove destinacije koju su najinteresantnije nama, kao što su Crna Gora, Hrvatska, Albanija... Naši građani imaju apsolutno pravo da se vrate, ali moraju da znaju kako da s ponašaju da sprovedu mere prevntive. Svi moramo da budemo odgovorni da sprečimo mogućnost širenje na starije. koji su ugroženik, ako i hronični bolesnici, bez obzira ba uzrast, a posebno sada zbog alergija imamo osetljivije osobe..."

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.