Jednom smo se opekli

NIJE JAGODINA, BEOGRAD JE "NAJGORI"! Dr Tiodorović upozorava: Splavovi su leglo zaraze

Autor Maja Gašić

Niški epidemiolog ističe da je u prestonici došlo do opuštanja...

Izvor: Printscreen/TV PRVA

Gostujući u jutarnjem programu na TV Prva, član Kriznog štaba dr Branislav Tiodorović, govorio je o svojoj izjavi vezano za situaciju u Jagodini, gde je bio iznenađen nepoštovanjem epidemioloških mera.

"Nije Jagodina samo problem. Pogledajmo šta se dešava na splavovima u Beogradu, na skupovima, dečji hor bio je prikazan na TV..." kaže dr Tiodorivić i dodaje da nema ništa protiv takvih manifestacija, da deca najmanje prenose virus, ali da treba voditi računa. 

"Odrasli su problematični, studenti po splavovima, odrasli koji se ne ponašaju kako treba... Opala je pažnja prema nošenju maski u zatvorenom prostoru, ako pada odnos prema merama, morate očekivati nakon neke posledice, kad prođe 14 dana one najduže inkubacije može se očekivati uvećanje."

Da li treba da strahujemo od sudara korone i gripa? Kakva je preporuka što se tiče vakcinisanja?

"Ne strahujem, ni moje kolege kliničari, imunolozi, epidemiolozi, oni koji su prošli težak period, radili u kovid centrima, ipak su imali pauzu da se odmore, predahnu, budu sa svojim porodicama", kaže i dodaje da su spremni

"I stanovništvo ima iskustvo. Živelo se i videlo koliko može biti opasno ako se ne pridržavamo mera. Pa i u Mađarskoj je povećanje, u Norveškoj... Nikakva panika, nema razloga, ali ima razloga za oprez. Moramo biti svesni da korona neće proći preko noći. Vakcinacija protiv gripa je jako važna. Bitno da ne dođe do mešanja ta dva virusa. Preporučujemo da počne što pre. Dodao bih grupi onih koji treba da se vakcinišu i trudnice i porodilje."

A o tome kakva je trnutno situacija u Nišu, epideiolog kaže: 

"Ne smem da kažem povoljna, već nesigurna. Svakog dana imamo nekog obolelog, sudeći po prijavama za pregled, situacija stagnira i opada, ali ne tom brzinom kojom bismo želeli. Juče smo imali 5 pozitivnih, neko bi rekao na 280.000 to nije ništa, ali nama je važno. Tako je i u Vranju, Leskovcu... Treba da obratimo pažnju na Preševo, albansko stanovništvo je prihvatilo da se leči kod nas i tu treba voditi raluna", zaključuje dr Tiodorović.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.