Zdravlje

SRPSKI DOKTOR REŠIO ZABLUDU O TESTOVIMA NA KORONU: PCR test na ovaj način bio bi ogromna greška!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Direktor Klinike za ORL Kliničkog centra Srbije objasnio da je testiranje na ovaj način greška!

Kada bi se bris uzimao iza nosne šupljine, PCR test na koronu bio bi mnogo pouzdaniji. Međutim, mnogi zbog osetljivosti ili usled krive nosne pregrade ne mogu da podnesu da im se štapić duboko uvuče u ovaj prostor. Pritom, da bi se uzorak sa sluzokože uzeo iz tog dela, potrebna je velika stručnost laboranta, ali i saradljivost pacijenta.

Profesor dr Nenad Arsović, direktor Klinike za otorinolaringologiju (ORL) Kliničkog centra Srbije, kaže da se upravo zbog zahtevne tehnike uzimanja brisa iz prostora iza nosa, isti uzima i sa zadnjeg zida ždrela, jer ako postoji virus na sluzokoži ždrela, sigurno postoji i duboko u nosnoj šupljini.

"Koliko će pacijent osećati bol, odnosno koliko će mu biti neprijatno tokom uzimanja brisa, zavisi od toga da li ima neke anatomske deformacije nosa, kao što je kriva nosna pregrada, široki ili uski nosni hodnici, ali i kako psihološki podnosi ovu vrstu dijagnostike," rekao je on.

Bilo je, navodno, reči o tome da bris na koronu može da se uzme i iz uva, ali profesor dr Arsović to demantuje.

"Bris uva ne postoji za dijagnostiku virusa korona, jer virusa u spoljašnjem uhu nema. Spoljašnje uho je prekriveno kožom, a ne sluzokožom. To znači da bi bris trebalo da se uzme iz srednjeg uha, koje je obleženo sluzokožom. Kada bi se to radilo, uzorak bi morao da se uzima tako što će pacijent biti uspavan i hirurški bi mu se otvorila bubna opna. To je sasvim neracionalni pristup i nema razloga da se primenjuje," rekao je on.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO/Večernje novosti)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi