Nova saznanja

"OVO PRVI PUT KAŽEM": Dr Kon otkrio koji školski uzrast najčešće oboljeva i najviše širi zarazu

Autor Maja Gašić

Epidemiolog je govorio o trenutnoj situaciji u Srbiji i šta će se desiti ukoliko korona "uđe" u škole.

Izvor: RTS

Dr Predrag Kon gostovao je u jutarnjem programu na RTS, gde je govorio o tome kakva je trenutna epidemiološka situacija i šta možemo da očekujemo u narednom periodu.

Da li će biti skoka obolelih i može li se to povezati sa početkom školske godine?

“Ne bismo smeli da povezujemo jer je tu učinjeno sve da u školama ne dođe do prenosa. Sigurno će se pojaviti, kao što se već i desilo. Bitno je naglasiti da su srednje škole, deca od 15-19 godina, ovo prvi put kažem, uzrast u kojem se najčešće oboljeva. Činjenica je i da tu ima najmanje teških slučajeva, pa je to privid da je to lako oboljenje, a to je zabluda. Ta generacija je stanju da prenese infekciju na druge. Tu su i učenički domovi koji su razređenji, i oni su mesta za prenošenje virusa."

Kakvi su planovi? Ako dođe do porasta prenosa u školama, da li možemo da očekujemo zatvaranje?

“Imamo elastičan sistem, to znači da škole uopšte ne bi trebalo da se zatvaraju osim da postane masovno oboljevanje izvan škola, kada postoji rizik od ulaska i nemoguća kontrola. To je jedina situacija kada bi škole morale da se zatvore i pređu na onlajn nastavu.  Svaka grupa je jedna jedinica u kojoj se prati situacija. Kada se pojavi jedan oboleli, ništa se posebno ne dešava,osim što se stavlja čitava ta grupa pod epidemiološki nadzor i prati se dve nedelje. Ako se pojave dva povezana slučaja, onda čitava grupa ide na onlajn nastavu i samoizolaciju dve nedelje. To nazivamo elastičnim sistemom. Zahtevaće veliki rad svih u prosveti, pratićemo na nedeljnom nivou", kaže dr Kon. 

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.