Zdravlje

NOVA PRETNJA U SRBIJI: Raste broj inficiranih - nije korona, a simptomi su vrlo slični!

Autor Maja Gašić

Član Kriznog štaba upozorio da ulazimo u period sezonskih infekcija i da je teško napraviti razliku između kovida i drugih virusa.

Dr Predrag Kon gostovao je u jutarnjem programu na RTS, gde je govorio o tome kakva je trenutna epidemiološka situacija i šta možemo da očekujemo u narednom periodu.

“Načelno nije loše, ali u Beogradu u poslednja dva dana, četvrtak i petak se jasno uočava registracija onih koji se javljaju u kovid ambulante, koji su definišu kao sumnja na kovid. Srećna okolnost jeste da se ne nalazi kovid. A to pokatuje da polako počinju da se povećavaju akutne respiratorene infekcije. Toga će biti u narednom periodu i otežaće rad zdravstvu, jer će diferencijacija biti malo teža. Upravo zato i naglašavam da je situacija nesigurna”, kaže dr Kon.

Koliko smo disciplinovani i da li u narednom periodu možemo da očekujemo skok novozaraženih?

"U dobrom delu Srbije uopšte se ne poštuju mere. Postoje slike, ne želim nikog da prozivam. Ljudi su na odmorima, ne nose maske, to ne može da ostane bez posledica. Imamo povratak naših građana koji će se desiti, tu je učinjeno sve da ne dođe do prenosa i to nam se dešava. Prema tome očekujem da će povećanje da bude posledica toga. S druge strane, ulazimo u period respiratornih infekcija koje obično kreću iz škola, u ovoj situaciji je moguće da krenu od radnih kolektiva. To ne mora da bude kovid, mogu da budu obične kijavice", smatra dr Kon.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.