Zdravlje

DA LI SE KRIZNI ŠTAB PITA? Dr Kon zaustavio nagađanja o tome ko u Srbiji odlučuje o vakcini protiv korone

Autor Maja Gašić

Član Kriznog štaba objasnio je ko se pita i ko odlučuje koja vakcina protiv korona virusa će biti dostupna u Srbiji.

Juče je objavljeno da će Srbija biti jedna o zemalja koja će učestvovati u trećoj fazi klinčkog ispitivanja kineske vakcine protiv korone, što je kasnije demantovao ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

A koja je uloga Kriznog štaba u odabiru vakcine, dr Predrag Kon govorio je u jutarnjem programu RTS-a.

„Juče smo čuli minstra zdravlja, imamo naše propise, zakon o lekovima i medicinskim sredstvima i u okviru tog zakona imamo i deo koji se onosi na Agenciju za lekove i medicinska sredstva. Da bi se nešto primenjivalo u našoj zemlji moraju da se poštuju propisi i tu je striktno navedeno šta i kako. Bitno je da se shvati da je uloga epidemiologa samo u tome da  odredi ko bi trebalo da se vakciniše. To je jedina uloga epideiologa. Što se tiče bezbednosti, sigurnosti, njene efikasnosti, sve je to u nadležnosti Agencija za lekove i drugih specijalnosti koji prate klinička ispitivanja, to su prvenstveno infektolozi i imunolozi, ali i farmaceuti.“

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.