Novo otkriće

LISTA SIMPTOMA KORONA VIRUSA ZBUNJUJE! Naučnici otkrili od čega zavisi kako će se bolest ispoljiti

Autor Maja Gašić

Naučnici su odgonetnuli od čega zavisi koji simptomi infekcije korona virusom će se razviti kod različitih ljudi.

Od gubitka čula mirisa i ukusa i kašlja koji podseća na alergijsku reakciju, pa sve do jakih bolova u telu i neprestanog osećaja umora, simptomi korona virusa su u velikoj meri nepredvidivi i variraju od osobe do osobe.

Kod nekoga se prvo izgubi čulo ukusa. Druge muči uporna temperatura. Neki imaju dijareju i mučninu, zbog čega obično misle da je reč o stomačnomvisrusu. Istina je da sve ovo mogu biti znaci da ste se zarazili korona virusom.

Neki od uobičajenih simptoma - suv kašalj, glavobolja - mogu početi tako blago da se u početku pogrešno smatraju alergijama ili prehladom. U drugim slučajevima, simptomi su toliko neobični - čudni bolovi u nogama, osip ili vrtoglavica - da pacijenti, pa čak i njihovi lekari, ne misle da bi kovid-19 mogao biti krivac.

Sa više od 27 miliona slučajeva infekcije korona virusom širom sveta, jedno je jasno: simptomi su različiti i neobični, mogu biti blagi ili iscrpljujući, a bolest može da napreduje na sasvim nepredvidive načine.

Uprkos stotinama objavljenih studija o simptomima kovida-19, koliko je čest bilo koji dati simptom, zavisi od ispitivane grupe pacijenata. Pacijenti u bolnicama obično imaju teže simptome. Stariji pacijenti češće imaju kognitivne probleme. Kod mlađih pacijenta se najčešće javlja blaža klinička slika i atipični osipi.

"Problem je u tome što zavisi od toga koliko ste zdravi, kakva je vaša celokupna zdravstvena slika“, rekao je dr Mark A. Peracela, specijalista za bubrege i profesor medicine na Medicinskom fakultetu u Jejlu. "Toliko je raznovrsno, da je teško reći. Ako ste zdravi, najverovatnije ćete dobiti temperaturu, bol, nazalne simptome, suv kašalj i osećaćete se izuzetno iscrpljeno. Međutim, s vremena na vreme, pojave se poptuno neočekivani simptomi, koji ne asociraju na kovid-19, zbog čega nije lako uspostaviti dijagnozu", kaže ovaj stručnjak i napominje da je virus, mada se dosta odmaklo u saznanjima, još uvek velika nepoznanica za naučni svet. 

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.