NAJNOVIJA VEST

SIGURAN ZNAK DA SE SITUACIJA STABILIZUJE: Jedna osoba preminula, još manje zaraženih nego juče

Autor Maja Gašić

Poslednje informacije o epidemiološkoj situaciji u Srbiji.

Prema poslednjim informacijama, do 15h 6. septembra u Srbiji je potvrđeno još 56 slučajeva zaraze korona virusom. U poslednja 24 sata testirano je 4.189 osoba.

Nažalost, preminula je jedna osoba.

 Na respiratorima je 35.

Do sada je ukupno 31.905 potvrđenih slučajeva kovid 19, a testirano je ukupno 978.600 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Ukupno je hospitalizovano 479.

Ukupan broj preminulih je 724.

Procenat smrtnosti u ovom trenutku iznosi 2.27%

NAJVAŽNIJE VESTI DANA O KORONI

* Najrizičniji uzrast

Dr Kon otkrio koji školski uzrast najčešće oboljeva i najviše širi zarazu, kao i da su preduzete sve mere kako korona ne bi ušla u kole.

* Porast repsiratornih infekcija

"Polako počinju da se povećavaju akutne respiratorene infekcije. Toga će biti u narednom periodu i otežaće rad zdravstvu, jer će diferencijacija biti malo teža", rekao je dr Kon.

* Kada će biti treći pik

"Treći, pravi pik korona virusa Srbiju može da pogodi tek krajem ove, početkom sledeće, 2021. godine, ali on neće biti jak kao drugi koji je bio najteži", kaže prof. dr Branislav Tiodorović.

* Opuštanje u prevozu

"Ne treba blagonaklono gledati na one koji u prevozu ne nose na maske. To je javni, svesni bojkot epidemioloških mera", kaže dr Predrag Kon.

* Dr Darija o mogućim scenarijima

Članica Kriznog štaba govorila je o situacijama koje mogu da pogoršaju trenutnu epidemiološku situaciju koja je, po mišljenju naše struke, stabilna.

* Ko ima koje simptome?

Naučnici su odgonetnuli od čega zavisi koji simptomi infekcije korona virusom će se razviti kod različitih ljudi.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.