Da se ne plašite bez razloga

KLJUČNI SIMPTOMI GRIPA I KORONE I KAKO DA IH RAZLIKUJETE? Kako da saznate ono što i lekare zbunjuje

Autor Maja Gašić

Grip i kovid-19 dele toliko simptoma da lekari očekuju da će biti teško razdvojiti ih u nadolazećoj sezoni gripa.

Koliko puta do sada ste preležali koronu? A možda je ipak grip? Ili obična prehlada... Ovo su pitanja koja muče mnoge od nas, posebno kada osetimo neki od simptoma koji su zajednički ovim infekcijama.

Jesen kuca na vrata, respiratorne infekcije su već počele da haraju, a porast  se uveliko očekuje. Ono od čega svi strahujemo poslednjih meseci, od sudara korone i gripa, nameće novu brigu. Kako razlikovati grip od korone?

Epidemiolog sa Univerziteta u Mičigenu Arnold Monto naglašava da kovid-19 ima jedan glavni uobičajeni simptom, a to je specifičan gubitak ukusa i mirisa. Više od 85 odsto pacijenata prijavilo je ovaj simptom u nedavnoj evropskoj studiji na 417 osoba s blagim do umerenim slučajevima bolesti.

Problem je što i osobe koje imaju grip ili jaku sezonsku prehladu i začepljen nos takođe mogu da izgube osećaj za miris. Ovaj simptom se razlikuje kod kovida-19 po tome što je gubitak iznenadan i dublji – utiče čak i na sposobnost razlikovanja slatkog od gorkog – a može da se dogodi i bez začepljenog nosa, rekao je Karl Filpot, stručnjak za ORL sa Univerziteta East Anglia, piše zagrebački N1.

Filpot je jedan od autora studije sprovedene nad 30 osoba kod kojih je testiran osećaj za miris i ukus. Kod prvih deset osoba dijagnostifikovan je kovid-19, kod drugih deset teška prehlada, a preostalih deset činilo je kontrolnu grupu.

Jednostavan test

Na osnovu sprovedene studije, Filpot je rekao da osobe koje nemaju pristup uobičajenim testovima na grip ili korona virus mogu da sprovedu jednostavan test u svojim kućama i to tako što će uzeti da pomirišu proizvode poput kafe i pomorandže. Dispneja ili otežano disanje jedan je od ređih simptoma kod kovida-19 i to je, uz gubitak mirisa i ukusa, još jedan simptom po kojem se kovid-9 razlikuje od gripa, navode Centri za kontrolu i prevenciju bolesti. Istraživači su naveli da se ovaj simptom pojavio kod 50 odsto teško obolelih pacijenata, a obično se pojavljuje otprilike nedelju dana nakon početka zaraze i najčešće ukazuje na ozbiljan respiratorni problem.

 Ali, uzimajući u obzir i sve druge simptome koje grip i korona virus dele, biće dosta problema da se razlikuju ove dve infekcije.

“Nema šanse da lekar pouzdano može da razlikuje jedno od drugog”, rekao je Pol Saks iz bolnice u Bostonu.

Kovid-19 je desetak puta smrtonosniji od gripa, kako je primetio Entoni Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, prenosi Considerable. Problem je što razlikovanje gripa i kovida može značajno da promeni tok oporavka i zakomplikuje ga.

Glavne razlike

Grip i kovid-19 dele toliko simptoma da lekari očekuju da će biti teško razdvojiti ih u nadolazećoj sezoni gripa. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, ovo su glavni simptomi obe bolesti, iako – upamtite – neće svaki pacijent imati sve simptome:

Grip:

  1. temperatura
  2. kašalj
  3. bolovi u grlu
  4. začepljen nos
  5. bolovi u mišićima ili telu
  6. glavobolja
  7. umor
  8. povraćanje i dijareja

Kovid-19

  1. temperatura
  2. kašalj
  3. kratak dah ili otežano disanje
  4. umor
  5. bolovi u mišićima ili telu
  6. glavobolja
  7. gubitak ukusa ili mirisa
  8. bolovi u grlu
  9. curenje nosa
  10. mučnina ili povraćanje
  11. dijareja

Najvažnije je javiti se što pre lekaru, posebno ako osoba oseti:

  1. poteškoće s disanjem
  2. bol ili pritisak u grudima
  3. zbunjenost
  4. nemogućnost buđenja ili ostajanja budnim
  5. plavkaste usne ili lice

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.