Slučaj o kojem bruji ceo svet

POVREDA ZBOG KOJE JE ĐOKOVIĆ DISKVALIFIKOVAN: Koliko je opasno kad dobijete udarac u grlo i kakve su posledice?

Autor Maja Gašić

Naš teniser je izbačen sa US Opena zbog nenamerne povrede linijskog sudije, a evo koliko su ove povrede ozbiljne...

Izvor: Twitter screenshot

Nezgoda o kojoj bruji ceo svet dogodila se sinoć na teniskom turniru u Njujorku, US Openu, a zbog koje je diskvalifikovan naš najbolji teniser i svetski broj jedan, Novak Đoković.

Nesrećnom igrom slučaja, Đoković je pogodio lopticom pomoćnog sudiju u vrat. Meč je prekinut, sudije su većale i donele odluku, koja je po mnogima, pogrešna - naš as je izbačen sa turnira.

Pogledajte kako se ova nezgoda desila.

Novak pogodio sudiju (SPORT)
Izvor: YouTube/Penta Knights

Najbolji teniser sveta se pravdao sudijama rečima da je u pitanju kompletna njegova karijera.

"Ne mora da ide u bolnicu zbog ovoga... Odabraćete da me diskvalifikujete zbog ovoga? U pitanju je moja karijera, grend slem, centralni teren?", rekao je Novak Đoković glavnom sudiji meča i supervizorima koji su doneli odluku o njegovoj diskvalifikaciji.

A zapravo, koliko je udarac u grlo opasan po zdravlje i koje sve komplikacije mogu da se dese?

Vrat je složene strukture i ako vas neko udari u grlo, moglo bi doći do unutrašnjih oštećenja krvnih sudova i sledećih organa: 

* dušnika, cevi koja dovodi vazduh do pluća,

* jednjaka, cevi koja dovodi hranu do želuca,

* grkljana,

* kičme,

* tiroidne žlezde.

Kada se obratiti lekaru, kako da znate da će povreda izazvati ozniljne posledice i koji simtomi ukazuju na to?

Medicinski gledano, udarac u grlo smatra se povredom (traumom) tupe sile i postoje tri zabrinjavajuće posledice ovakve povrede, kaže dr Dženifer Stankas, lekar za hitne slučajeve u Medicinskom centru vojske Madigan u državi Vašington.

  1. povreda vratne kičme (vrata),
  2. povreda dušnika,
  3. vaskularne povrede.

Ako je povreda ozbiljna, a koža je "pokidana", potrebno je da odmah potražite medicinsku pomoć.

Povreda vratne kičme

Povrede vratne kičme (kičmeni stub na vratu) ponekad se dešavaju kada se vrat savije brzo ili unazad. Mogu se dogoditi i brzom rotacijskom silom vrata one vrste koju dobijete prilikom napada, pada ili povreda vezanim za sport, rekla je Stankas. U ovim slui
Ako naglo "cimnete" glavu ili "istegnete" vratne ligamente, uobičajeno je da imate bolove u vratnom delu i oiva povreda nije zabrinjavajuća.

Šta raditi?

Uzmite nekoliko nesteroidnih antiinflamatornih sredstava koja se prodaju bez recepta i stavite malo leda ili obloge na povređeno mesto. Prethodno stavite peškir na kožu, kako ne bi bila u direkton kontaktu sa ledom.

Kada je vreme za lekara?

Ako osetite sledeće simtome, obavezno se javite doktoru:

- bol u kičmi

- slabost ili gubitak osećaja u rukama ili rukama

- poteškoće u hodanju ili koordinaciji udova

Ako imate bilo kakav bol u kičmi ili slabost, ili gubitak osećaja u ruci ili šaci, morate posetiti lekara. Takođe bi trebalo da proverite kod lekara ako imate poteškoća u hodanju, rekao je Stankas. To su znaci potencijalne povrede kičme.

Povreda dušnika

"Ako povredite dušnik ili ždrelo, moguće je da će se pojaviti u tom predelu otok. Ponekad otok može biti dovoljno velik da blokira disajne puteve“, rekao je Stankas.

"Ako imate ubrzano ili otežano disanje, promene u boji glasa ili čudne promene u zvuku 'disanja', situacija je alarmantna", kaže Stankas.

Šta raditi?

Odmah potražite pomoć i pozovite hitnu pomoć ukoliko primetite promene u disanju.

Vaskularne povrede

"Paralelno sa dušnikom, tačno ispred, prolaze neki veliki krvni sudovi, poput karotidne arterije. Naročito kod starijih ljudi koji za početak imaju neku osnovnu vaskularnu bolest, ove strukture mogu biti oštećene“, rekla je.

Stankas kaže da se jedna od dve stvari može dogoditi kada su ove strukture pogođene:

"Ugrušak u toj arteriji može da se 'otkači' i ode na mozak i izazove moždani udar. Ili će nastati problem u krvnim sudovima i potencijalnbo dovesti do stvaranja krvnih ugrušaka", kaže doktorka.

Komplikacije i rizici

Povrede (traume) vrata čine 5 do 10 odsto svih vrsta ozbiljnijih ozleda. Većina njih su prodorne povrede grla, gde je koža 'pokidana', što je ipak ređa situacija. Udarac u grlo može prouzrokovati komplikacije potencijalno opasne po život.

Međutim, ukoliko usled udarca ne dođe do 'cepanja' kože, i ako povreda ne boli mnogo, verovatno nećete biti komplikacija. Veoma retko se dešava da udarac "pokida" zid ždrela, smatra dr Stankas.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.