Zdravlje

KADA ĆE BITI OTVORENE GRANICE ZA SRBE? Reči dr Kona će vas obradovati!

Autor Maja Gašić

Član kriznog štaba rekao je i da opcija obavezne samoizolacije još uvek postoji...

Prema poslednjim podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, zaključno sa 8. septembrom, Srbija je imala 17,58 zaraženih na 100.000 stanovnika, što je najmanje u regionu i tri puta manje nego što je prosek za celu Evropu.

Na pitanje zašto onda naši ljudi ne mogu da putuju u druge zemlje, dr Predrag Kon za RTS  kaže da će se to promeniti i da je to birokratski usporeno.

"Imamo situaciju da će dobar deo zemalja samim tim što je palo ispod 25, a i dalje je u opadanju, otvoriti granice, to je sigurno i to se može očekivati", rekao je Kon.

"Ne ide iz dana u dan to odlučivanje, već se odlučuje nekoliko puta mesečno", dodao je Kon.

Veliki broj građana Srbije nalazi se na letovanju u inostranstvu, a Kon kaže da se već više od mesec dana raspravlja da li treba uvoditi karantin za njih kada se vrate.

Nije nemoguće da se uvede karantin

"Postoji taj racionalan pristup šta može da se sprovede, a šta ne može. Ono što ne može da se sprovede, onda je teško i uvoditi", rekao je Kon.

Objasnio je da bi neko bio u obaveznoj samoizolaciji on mora da dobije rešenje, a kada bismo imali obavezno testiranje to podrazumeva da se zapuše laboratorije.

"Nije nemoguće da se uvede i obavezna samoizolacija, ali se jednostavno teško može sprovesti", zaključio je Kon.

Mondo/RTS

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.