Šta je problem?

SLEDEĆA NEDELJA JE KRITIČNA, DOLAZI NOVI PIK? Direktor KCS upozorio na tri problema koji mogu da pogoršaju situaciju

Autor Maja Gašić

Dr Ašanin upozorio da je situacija u Srbiji stabilna, ali krhka.

Izvor: Prinstcreen/TV Prva

Direktor Kliničkog centra Srbija prof. Milika Ašanin kaže da je situacija u zemlji, što se tiče virusa korona, zadovoljavajuća i stabilna, ali da je krhka.

On je za TV Pink rekao da nas to obavezuje na poseban oprez i odgovornost.

"Značajno je manje bolesnika u prijemno-trijažnim ambulanata, kako Infektivne klinike, tako i kovid ambulanti u Beogradu. Na nivou grada Beograda u toku 24 sata na bolničko lečenje se primi primi oko desetak pacijenata", rekao je Ašanin.

Naglašava da je stanje u Infektivnoj klinici do sada dobro, da se za 24 sata obavi 60 do 70 pregleda i da je značajno da broj pregleda bude ispod 100.

"Imamo 36 ili 37 pacijenata na bolničkom lečenju i četiri na respiratoru", rekao je Ašanin i naglasio da se u Srbiji obavi oko 1.000 pregleda dnevno što se tiče Srbije.

Ističe da je povećan broj pregleda, da je poremećen odnos prvih pregleda i kontrolnih pregleda.

"U proteklom periodu mi smo imali dve trećine kontrolnih pregleda. Sada su dve trećine prvi pregledi. Na satnom nivou pratimo situaciju", naveo je on.

O tome da li će naredne nedelje doći do novog pika korona virusa, Dr Ašanin kaže:

"Imamo nekoliko situacija, po nekim procenama 70.000 se nalazi na odmoru u okruženju, a tu je epidemiološki zamah. U svim zemljama u regionu značajan je broj zaraženih, to je nama izazov. Osim toga, počela je škola, natstava na Univerzitetu, uokupljanja u zatvorenom prostoru... Imamo i nepredviđena ponašanja srednjoškolaca i studenata. Tu su i takozvani porodični klasteri, vreme je proslavi, žurki, to je sad taj period i zato se očekuje u toku naredne nedelje porast novozaraženih."

Napominje da u ovom momentu nema ništa efikasnije u borbi sa virusom korona osim preventivnih mera - nošenja maski, distance i redovne higijene ruku.

Dodatni rizik predstavlja i to što se od polovine oktobra očekuje pojava sezonskog gripa, te da je grip vakcina veoma važna.

"Pozivam sve građane da se vakcinišu protiv gripa, a kada stigne vakcina i protiv korona virusa", zaključio je on.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.