Roditelji da budu spremni

KAO ŠTO RAZMENJUJU OLOVKE, TAKO ĆE I VIRUSE: Dr Milićević otkriva i koji simptomi se javljaju kod dece

Autor Nataša Petrović

Pedijatar upozorava da će se virus širiti među decom, a otkriva i na koje simptome treba obratiti pažnju!

Izvor: Youtube/Screenshot/Novo jutro

Deca su krenula u školu, a školska godina sada izgleda drugačije nego ikada pre – deca moraju da nose maske, podeljeni su u grupe, neki nastavu prate onlajn... Sve te mere preduzete su da bi se sprečilo širenje korona virusa, ali pedijatar dr Saša Milićević upozorava da će do toga ipak doći.

"Sigurno će biti razmene virusa, kao što razmenjuju gumice i olovke, tako će i viruse. Neko će dobiti i kovid, bez obzira na maske i sve mere, roditelji moraju da budu spremni na to. Nekada nismo obraćali toliko pažnje na to, ali sada ako dete ima temperaturu moramo da budemo oprezniji. Ako dete kašlje ili diše teže, ima temperaturu, treba ga odmah odvesti kod lekara. I naravno da ne ide u školu, ne treba rizikovati. Krvna slika i CRP mogu da pokažu da li je bakterija ili virus, ali onda mora da se utvrdi koji je virus", rekao je dr Milićević na TV Pink.

Kao simptome na koje treba obratiti pažnju kod dece, pedijatar ističe dijareju, loše opšte stanje, kašalj, curenje iz nosića...

"Skoro da nema nijednog organa koji ne može biti zahvaćen, ne želim da plašim roditelje, ali tako je. Ako je dete pospano, nema apetit, drugačije se ponaša nego prethodnih dana, treba odvesti dete kod lekara. Temperatura, tečna stolica i odbijanje obroka su obično prvi simptomi".

Dr Milićević kaže i da su mlađa deca ozbiljnije i vrlo zrelo shvatila situacija, pa se pridržavaju mera, dok su srednjoškolci najopasniji jer dosta njih ne poštuje mere.

"Tu može da se desi veća distribucija virusa", upozorava pedijatar.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.