Zdravlje

VIRUS GRIPA ĆE USPORITI KORONU: Dr Čekanac izneo neočekivanu prognozu za jesen, ali ima i LOŠU VEST!

Autor Nataša Petrović

Dok očekujemo jesen i strahujemo od mešanja virusa gripa i korone, stručnjaci daju svoje prognoze...

Izvor: Youtube/Screenshot/Novo jutro

Svet strahuje od jeseni i potencijalnog novog talasa korona virusa, a stručnjaci su nekoliko puta upozoravali da nam preti velika opasnost ukoliko se "sudare" virus korone i gripa. Štaviše, brojni lekari rekli su da osoba koja bi imala grip i koronu najverovatnije ne bi to preživela...

Međutim, epidemiolog dr Radovan Čekanac, član Štaba za vanredne situacije u Kraljevu, gostujući na TV Pink izneo je neočekivanu prognozu za jesen...

"Budućnost je teško predvideti, ali moja lična očekivanja su da će dominirati drugi virusi iz respiratorne grupe i da će pojava gripa usporiti koronu, da ne dođe do nekog velikog trećeg talasa".

Međutim, iako nam, ako se obistini prognoza dr Čekanca, na jesen ne preti velika opasnost od korone, tu brigama nije kraj.

"Ako korona virus opstane u populaciji, mislim da nam najveća opasnost preti u februaru, martu. U životinjskom svetu, korona virusima je sezona od početka marta do oktobra. Možda je teško porediti ovaj životinjski sa ljudskim virusom, ali teško je i predvideti bilo šta... Videćemo kada se pojavi i virus gripa i drugi respiratorni virusi ko će dominirati".

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.