Zdravlje

DR KON O OBJAVI KOJA JE "PODIGLA PRAŠINU": Ja to nisam doživeo dramatično...

Autor Nataša Petrović

Dr Predrag Kon danas je na Facebooku objavio poruku koja je izazvala mnogo pažnje. Sada je objasnio zašto je to napisao...

"Treba da se odlučimo... Da li su nam važnija masovna veselja ili da držimo zajedno epidemiju pod kontrolom... Da li je značajnije da organizatori svadbi, muzičari, prodavci venčanica uspešno rade, da sportski navijači prisustvuju utakmicama, da li su nam važniji masovni skupovi i razni događaji koje volimo i u kojima uživamo ili su nam važniji životi ljudi i čuvanje zdravstvenog sistema Srbije? Da li su nam putovanja važnija od zdravstvene bezbednosti? Da li i kada je besmisleno rizikovati zbog okupljanja koja se danas mogu uz malo više volje bezbedno i jeftinije organizovati online (kongresi, konferencije)? Da li smo u stanju da se kao društvo još više adaptiramo, da država pomogne i onima kojima do sada nije, a objektivno ne mogu zbog epidemije da rade? Treba da se odlučimo, da li je teže sprovesti mere obaveznog nošenja maski ili svakodnevno sahranjivati preminule od COVID-19...

A mogli bi zajedno uz mnogo više razumevanja i solidarnosti samo striktnim sprovođenjem mera da sprečimo razornost još jednog talasa, pika, povećanja. Da ga bar značajno oslabimo... Zaista zavisi od svih nas.

I to neće rešiti pojedinci, vlada, predsednik... Svi su samo u prilici da pokazuju put, traže i pronalaze izlaz, a rezultat dolazi samo sa postojanjem razumevanja i solidarnosti", napisao je dr Kon na svom Facebooku.

Ova objava izazvala je veliku pažnju, a epidemiolog ju je dodatno objasnio na konferenciji Kriznog štaba.

"Ja to nisam doživeo dramatično, već kao naš izbor da li ćemo da imamo još jedan talas. Iskreno sam potpuno siguran da bismo mogli da nemamo treći pik ili povećanje, kako god, ako bismo se striktno pridržavali mera. Ako može Kina, ne vidim zašto ne bismo mogli i mi. Kina je 26. dan bez ijednog slučaja i četiri meseca bez ijednog smrtnost slučaja. Nošenje maski nije u skladu sa našom kulturom i zato je to jako teško. Ja sam naveo samo čega sve treba da se odreknemo, da bismo zaštitili živote, sprečili punjenje bolnica i da se bolje osećamo i sigurnije osećamo, a to može, zavisi samo od nas. Ovo što sam objavio služi tome da opomenem ljude da zajedno možemo sve da uradimo, da sve što mogu da urade pojedinci, vlada i predsednik je da samo pokažu put, ali ako nema odziva kod svih, onda nema ni rezultata, to je suština poruke".

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.