Zdravlje

NIŠTA OD VAKCINE OVE GODINE: Krizni štab nije optimističan, a evo šta šta kažu o oksfordskom cepivu

Autor Nataša Petrović

Vakcina protiv korona virusa tema je koja zanima ceo svet, a evo šta o tome kaže naš Krizni štab.

Nekoliko zemalja u procesu je pravljenja vakcine protiv korona virusa, a najdalje je u tome stigla kompanija AstraZeneca. Međutim, istraživanje ove vakcine je stopirano zbog neželjene reakcije kod jednog volontera, što je mnoge zabrinulo.

"Što se vakcina tiče, neki uobičajeni postupci su sada pod lupom i nešto što se inače dešava, poput ovog obustavljanja istraživanja AstraZeneke da se ispita, to je nešto što se uobičajeno radi, ali je sada pod lupom javnosti. To pokazuje veliku privrženost tome da se traži isključivo bezvedna vakcina", rekao je na konferenciji za medije dr Predrag Kon.

"Što se tiče kineske vakcine, rekao sam da Krizni štab treba da bude upoznat sa tokovima razgovora o tome, pogotovo Agencija za lekove jer je ona najmerodavnija za registraciju vakcine. Sigurno da će najznačajniju ulogu imati ta Agencija jer treba da obezbedi registraciju. S obzirom na to da smo u pandemiji i imamo situaciju hitnosti, to zahteva pravovremenost. Skoro je nerealno očekivati vakcinu u septembru-oktobru, može da se pojavi u dozama samo za testiranje, ali za masovno korišćenje verovatno tek sledeće godine", dodao je on.

"Svake nedelje se tačno objavljuje stadijum vakcina i napretka vakcina koje se proizvode u ovom momentu, sve su one u eksperimentalnoj fazi jer da bi se vakcina registrovala, mora da prođe određene faze. AstraZeneca se nalazi na listi SZO klasifikacije vakcina, a osim te, postoje i neke druge koje su u opticaju – kineska, ruska, postoje vakcine u francuskoj i drugim zemljama... Evropski centar za kontrolu bolesti dao je određene preporuke o vakcinaciji, koje su vakcine populacione grupe, većina vakcina je za uzrast od 18 do 60 ili 65 godina i većina je u dve doze, u razmaku od 14 ili 21 dana. Radi se o vakcini koja bi trebalo da razvije imunitet, da imunitet može da prepozna antigen korona virusa i razvije zaštitne mehanizme", pojasnila je direktorka Instituta "Batut" dr Verica Jovanović.

Ona je istakla da nam u susret ide i sezonski grip, te apelovala na ljude da se vakcinišu: "Korisno je sve što može da spreči da se ugrozi imunitet".

Dr Kon je najavio da će vakcinacija protiv gripa početi od oktobra.

"Spremni su svi koji rade na distribuciji vakcine, 347.000 vakcina je ugovoreno, očekujemo od 'Torlaka' još 150.000 doza. Počeće to, biće još rezervi masovno, ali u smislu milionskih ili dvomilionskih to neće biti jer ne možemo da očekujemo takav interes stanovništva, uobičajeno je oko 300.000, najviše da računamo na duplo više. To je neka procena. Maske su najverovatnije puno učinile i za grip, desetkovale su ga, ali sa ovim se nije za igrati".

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.