Obratite pažnju!

KORONA SE NAJVIŠE PRENOSI NA NEOČEKIVANIM MESTIMA: Nije važno s kim ste, već gde ste! Tri "C" su ključ

Autor Maja Gašić

Najrizičnija mesta za širenje opasnog virusa.

Danas se u Zaječaru iščekuje vanredna sednica Kriznog štaba, a razlog nagli porast novozaraženih u ovom gradu. Kako kažu, zbog nepromišljenih okupljanja, žurki, proslava došlo je do munjevitog širenja zaraze. 

Dosadašnja istraživanja su pokazala da jedna zaražena osoba u proseku može da prenese zarazu na jednu ili dve osobe, pre nego što se pojave simptomi i povuče se u izolaciju. A "superprenosioci", kako najčeće nazivaju asimptomatske slučajeve, infekciju mogu da prenesu na deset, pa i više ljudi.

Iskustva iz sveta govore da su se zaraze munjevito širile na "neočekivanim" mestima, kao što su "gejtovi" na aerodromima, fabričkim pogonima, zatvorima i, naravnmo, ozloglašenim noćnim klubovima i barovima.

U suštini, ovo se dešava na svakom mestu gde se više ljudi nalazi u neposrednoj blizini i gde je ventilacija loša, pa virus ima priliku da bukne poput požara.

Pa zato naučnici tvrde da, umesto na ljude koji šire koronu, treba se više fokusirati na okolnosti koje su tome doprinele. Na ovaj načinćemo lakše sprečiti da se situacije u kojima se virus proširio ponove.

Rizična mesta

Čini se da je prenos virusa među osobama u zajedničkom domaćinstvu najverovatniji način da zakačite virus, ali analiza Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu (LSHTM) otkrila je da su domovi, barovi, verska okruženja i radna mesta povezani s više takvih slučajeva. Bilo je slučajeva širenja zaraze i na venčanjima, sportskim događanjima i konferencijama gde je učestvovao veći broj ljudi.

Stručnjak za matematičko modeliranje zaraznih bolesti koji je bio uključen u LSHTM analizu, Kventin Leklerk kaže:

"Čini se da boravak u zatvorenom, u neposrednoj blizini drugih, uz lošu ventilaciju i relativno hladnu temperaturu u prostoriji (poput fabrika za preradu hrane) olakšavaju veći prenos virusa", ističe matematičar. To je procenjeno u odnosu na otvorene prostore, u kojima postuji mogućnost socijalne distance.

To obašnjava zašto se smatra da su skupovi, gde postoji neposredna blizina pevača, kao i samo pevanje i bliski kontakti, poput grljenja i ljubljenja, ono što podstiče prenos virusa, kao i fabrike i pogoni za preradu mesa, gde su gužva i hladnoća vrlo česti. 

Još jedan faktor treba uzeti u obzir, a to je da li osobe koje su u kontaktu sa zaraženima imaju oslabljeni imunitet  ili neko hronično oboljenje. To bi moglo da objasni zašto je virus imao tako razorno dejstvo u domovima za starije osobe, kažu stručnjaci.

Šta je rešenje?

Leklerk kaže da akcenat treba staviti na tri C, kako to ističu stručnjaci u Japanu: izbegavanje zatvorenih (Closed) prostora sa slabom ventilacijom, zatim izbegavanje gužve i prepunih mesta (Crowded) i izbegavati bliski kontakt (Close contact). Svi oni koji žele da smanje rizik od zaraze bi to trebalo da imaju na umu, zaključuje.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi