Vakcina protiv korone

RUSKA VAKCINA "SPUTNJIK V" JE SPREMNA: Evo ko će primiti prve doze, već su poslate!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Saopštilo rusko Ministarstvo zdravlja!

Vest da je hitno obustavljeno testiranje Oksfordske vakcine zabrinula je svet, ali ruska je već spremna za isporuku i poslata širom Rusije!

Prva pilot serija vakcine protiv korona virusa "Sputnjik V", namenjena rizičnim grupama, poslata je u ruske regione, saopštio je portparol Ministarstva zdravlja Rusije.

"Prva serija vakcine 'Sputnjik V', koju je razvio nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju 'Gamaleja' ruskog Ministarstva zdravlja, poslata je u regione", navodi se u saopštenju, prenosi TAS S.

Rusija je 11. avgusta postala prva zemlja u svetu koja je registrovala vakcinu protiv korona virusa, pod nazivom "Sputnjik V".

Krizni štab o vakcini

I Krizni štab za borbu protiv korone u petak je govorio o vakcinama, uključujući i onu koju pravi AstraZeneka, i ocenio da će se pojaviti verovatno tek početkom sledeće godine.

"Uobičajeni postupci su sada pod lupom i nešto što se inače dešava, poput ovog obustavljanja istraživanja AstraZeneke da se ispita, to je nešto što se uobičajeno radi, ali je sada pod lupom javnosti. To pokazuje veliku privrženost tome da se traži isključivo bezvedna vakcina", rekao je na konferenciji Kriznog štaba dr Predrag Kon.

"Što se tiče kineske vakcine, rekao sam da Krizni štab treba da bude upoznat sa tokovima razgovora o tome, pogotovo Agencija za lekove jer je ona najmerodavnija za registraciju vakcine. Sigurno da će najznačajniju ulogu imati ta Agencija jer treba da obezbedi registraciju. S obzirom na to da smo u pandemiji i imamo situaciju hitnosti, to zahteva pravovremenost. Skoro je nerealno očekivati vakcinu u septembru-oktobru, može da se pojavi u dozama samo za testiranje, ali za masovno korišćenje verovatno tek sledeće godine", dodao je on.

"Svake nedelje se tačno objavljuje stadijum vakcina i napretka vakcina koje se proizvode u ovom momentu, sve su one u eksperimentalnoj fazi jer da bi se vakcina registrovala, mora da prođe određene faze. AstraZeneca se nalazi na listi SZO klasifikacije vakcina, a osim te, postoje i neke druge koje su u opticaju – kineska, ruska, postoje vakcine u francuskoj i drugim zemljama... Evropski centar za kontrolu bolesti dao je određene preporuke o vakcinaciji, koje su vakcine populacione grupe, većina vakcina je za uzrast od 18 do 60 ili 65 godina i većina je u dve doze, u razmaku od 14 ili 21 dana. Radi se o vakcini koja bi trebalo da razvije imunitet, da imunitet može da prepozna antigen korona virusa i razvije zaštitne mehanizme", pojasnila je direktorka Instituta "Batut" dr Verica Jovanović.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO/Agencije)