Zabrinuta je

DOK SE ČEKA ODLUKA KRIZNOG ŠTABA: Dr Darija se uključila uživo da saopšti važnu stvar

Autor Nataša Petrović

Danas se očekuje donošenje odluke Kriznog štaba o karantinu za turiste, a u međuvremenu, dr Darija Kisić Tepavčević poslala je važnu poruku.

Izvor: RTS/Screenshoot

Korona virus razbuktao se u Evropi, a juče je i kod nas zabeleženo povećanje broj zaraženih u odnosu na prethodne dane.

"Od avgusta imamo silazan trend, ali pojedine oscilacije poput jučerašnje ukazuju da situacija može brzo da se promeni. U 23 zemlje u Evropi prošle nedelje je zabeležen rekordan porast, među su njima sve zemlje u okruženju. Nalazimo se u nepovoljnoj situaciji zbog okolnih zemalja, virus se može preliti, potrebna je velika opreznost", poručila je dr Darija Kisić Tepavčević uključivši se u program RTS-a.

Danas će Krizni štab doneti odluku o eventualnom karantinu za turiste, a evo šta o tome kaže doktorka.

"Ono što je ključno i nedeljama govorimo je da moramo da se pridržavamo mera, i ako putujemo negde jer je u skoro svim zemljama Evrope sada lošija situacija nego kod nas trenutno. Moramo da razmišljamo koliki je rizik da unesemo infekciju i da se širi. Bez obzira na sve mere i kaznene odredbe, moramo se opet vratiti na koncept da se ponašamo odgovorno".

Doktorka Kisić Tepavčević je pojasnila da se razmatra samoizolacija od deset dana.

"To su preporuke svih vodećih zdravstvenih instituacija u svetu, procene su da je maksimalni period inkubacije 14 dana, a sada se procenjuje da je najveća verovatnoća prenošenja virusa u prvih deset dana nakon infekcije i u skladu sa tim su donesene nove preporuke".

Juče je u našoj zemlji zabeležen porast broja zaraženih i sa tim u vezi, doktorka ima veoma važnu poruku o tome šta najviše zabrinjava.

"To je ono što tvrdimo poslednjih nedelja, vidimo i znamo iz ličnog i iskustva drugih zemalja da se situacija lako može promeniti. Skok prethodnog dana je zabeležen, a posebno zabrinjava povećanje broja pozitivnosti svih testiranih, to mora da skrene pažnju. Iskustva su pokazala da se tek za dve-tri nedelje nakon skoka vidi da li dolazi do pravog povećanja. Moramo da poštujemo mere, dolazi sezona respiratornih infekcija, moramo maksimalno da istrajemo u ovoj borbi".

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.