Nema razloga za strah

DR DARIJA UŽIVO REŠILA DILEMU: Ko je vakcinisan protiv gripa, koliko treba da sačeka da primi cepivo protiv korone

Autor Maja Gašić

Članovi Kriznog štaba još jednom su apelovali na građane da se pridržavaju epidemioloških mera, kako ne bismo "pokvarili" sve bolju situaciju....

Izvor: Print screen

Članovoci kriznog štaba istakli su da su zadovoljni trenutnom epidemiološkom situacijom, ali da treba biti na oprezu, budući da korona bukti širom Evrope.

Bliži nam se sezona gripa, a još jednom postavljeno je pitanje kako razlikovati ova dva virusa, kao i da li sme da se istovremeno prime vakcine protoiv gripa i korone, kada jednom stigne u našu zemlju.

"Tu nema nijedan specifičan simptom koji bi isključuivo ukazao da se radi o baš toj infekciji. Naročito kod gripa. Širok spektar ne samo respiratornih, već i gastrointestinalnih, moge se javiti kod oba oboljenja, na osnovu subjektivnih simptoma nema razlike između njih, ali uz dijagnostiku, analize, može orjentaciono da se uradi trijaža. Ipak, jedino što je pouzdano su rezultati testa na koronu. Istovremeno davanje vakcine protiv korone i gripa je kao i svih drugih vakcina. Kada su žive, mogu da se daju istovremeno. Vakcina protiv gripa koja se daje u Evropi nije živa, a nijedna vakcina protiv korone koje su u fazi izrade, takođe nisu žive, tako da istovremeno davanje nije nešto o čijem riziku treba da razmišljamo. Mnogu se davati istovremeno i nezavisno od vremenskog okvira", zaključila je dr Darija.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi