Može li se zamisliti srpska trpeza bez čvaraka? Teško! Ovaj tradicionalni srpski specijalitet naziv je dobio po načinu pripreme.
Naime, komadići svinjske slaninice se tope (čvare) na tihoj vatri sve dok se ne dobije čvrsta, hrskava struktura.
Ono što često slušamo, kada je reč o omiljenom specijalitetu većine Srba, jeste da koliko je ukusan toliko je i nezdrav. Da li je to istina?
Čvarci sadrže obilje proteina i masti, a zanimljivo, nemaju ni trunčicu ugljenih hidrata, zbog čega su dobra namirnica za sve koji se pridržavaju ishrane bez UH.
Manjakvost ovih zlatnih komadića, kada je reč o nutritivnoj vrednosti, jeste što gotovo da uopšte nemaju korisne vitamine ili minerale.
Što se tiče kalorijske vrednosti, situacija nije tako loša kako se obično predstavlja. Naime, jedna manja porcija čvaraka od 60 g sadrži:
Kalorije: 310
Proteini: 35 grama
Masnoća: 18 grama
Ugljeni hidrati: 0 grama
Vlakna: 0 grama
Natrijum: 1.040 mg
Zahvaljujući ovim hranljivim materijama, čvarci nam pružaju potrebnu energiju za obavljanje svakodnevnih zadataka. Ali, šta je sa zasićenim mastima?
Starija istraživanja sugerišu da su zasićene masti (one kojima čvarci obiluju) loše za holesterol, ali nova istraživanja pokazuju da imaju neutralan efekat.
Takođe, naspurot uvreženom mišljenju, nije nađena veza između povećanog unosa masti i povećanog rizika od razvoja srčanih oboljenja.
Zanmimljivo, sastav čvaraka je donekle (samo donekle) sličan trenutno najpopularnijoj zdravoj namirnici koja je"zaludela" svet - čija semenkama. Primera radi, ove semenke su bogate masnoćama, vlaknima, proteinima, esencijalnim mineralima i antioksidansima.
Naravno, svaki doktor će vam reći da se čija semenke daleko zdravije od čvaraka, to nije sporno. Ali, nove studije sugerišu da su ovi zlatni komadići ipak nepravedno "optuženi" da narušavaju zdravlje.
Ne zaboravite, bitno je samo da ne preterate, jer na kraju krajeva, sve se svodi na umerenost u ishrani...
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.