Ne odustaje

VAPAJ ČUVENE TEORETIČARKE ZAVERE: "Pokušali su da me ućutkaju!"

Autor Nataša Petrović

Virusološkinja koja je zbog teorija zavere o nastanku korona virusa bila prinuđena da napusti rodnu Kinu, ponovo se oglasila.

Izvor: Youtube/Fox News

Doktorka Li Meng Jan, virolog iz Kine, objavila je izveštaj koji bi navodno trebalo da bude dokaz da je korona virus stvoren u laboratoriji u Vuhanu. Janova, koja već mesecima zagovara naučno nedokazanu teoriju da je virus veštački napravljen, tvrdi da ima izvaštaj koji to i potkrepljujeje.

Janova, koja je radila kao istraživač u Hongkongu pri laboratoriji ustanove za javno zdravlje u izveštaju navodi da je virus napravljen u laboratoriji i to za samo šest meseci.

U radu, koji su potpisala još dva autora, navodno se objašnjava kako SARS-CoV-2 ima biološke karakteristike koje ne odgovaraju prirodnim zoonotskim virusima.

Ona insistira da je tvrdnja da je virus potekao sa pijace u Vuhanu priča kojom se "ljudima mažu oči", a zbog svojih teorija zavere proglašena je "uzbunjivačem" u SAD

"To je priča da se ljudima zamažu oči. Ovaj virus nije nastao u prirodi. Pokušali su da me ućutkaju", navodi.

Ipak, njene teorije pobijene su od strane Svetske zdravstvene organizacije koja ima čvrst stav da je virus potekao sa pijace u centralnom kineskom gradu Vuhan, kao i da je sa slepog miša, verovatno posredstvom neke druge životinje (pangolinija) prešao na čoveka.

"Pijaca je imala ulogu u događaju, to je jasno, ali kakvu ulogu ne znamo, da li je bila izvor ili pojačavajući efekat ili samo slučajnost da su neki slučajevi otkriveni u i oko te pijace", izjavio je dr Peter Ben Embarek, stručnjak SZO za bezbednosti hrane i zoonotičke viruse koji prelaze sa životinja na ljude.

Nijedan javni dokaz nije povezao epidemiju sa laboratorijom u Vuhanu i naučnici su rekli da je korona virus razvijen u prirodi.

(MONDO/Telegraf)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.