Trka i dalje traje

PREOKRET: Svi iščekuju oksfordsku vakcinu, a kineska će biti spremna već u novembru?!

Autor Nataša Petrović

U toku je trka između svetskih sila ko će prvi napraviti vakcinu protiv korone, a prema novim podacima - kineska bi mogla da bude gotova pre oksfordske.

Vakcina protiv korona virus mogla bi da bude spremna za širu javnost u Kini u novembru, rekla je jedna visoka zvaničnica u trenutku kada se vodi trka među laboratorijama širom sveta oko izrade vakcine.

"Sadašnji napredak je vrlo zadovoljavaljuči" rekla je za nacionalnu televiziju CCTV epidemiologinja Vu Gudžen, zvaničnica kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, tela kineskog Minsitarstva zdravlja.

U intervjuu objavljenom sinoć Vu je rekla da bi potencijalna vakcina mogla da bude raspoloživa oko novembra ili decembra. U Kini je u toku izrada više vakcina, ali ona nije navela o kojoj je reč.

Jedna potencijalna kineska vakcina, koju razvija laboratorija CanSino Bio u saradnji sa vojnim naučnicima deo je projekata koji su najviše odmakli.

Drugi kineski proizvođači su takođe u odmaklim fazama razvoja vakcine, kao što su kompanije Sinovak i Sinofarm. One su u Pekingu prvi put predstavile svoje doze protiv Kovida-19 prošle nedelje.

Te dve farmaceutske kuće se nadaju da će dobiti zeleno svetlo za izlazak u prodaju pre kraja 2020.

Devet kandidata za vakcinu trenutno su u fazi tri ispitivanja u svetu. Radi se o poslednjoj fazi probe na ljudima pre mogućeg izlaska na tržište.

Jednu od vakcina koja najviše obećava na svetskom nivou izrađuje farmaceutski gigant Astra Zeneka sa prestižnim britanskim univerzitetom Oksford.

(MONDO/Beta)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.