Zdravlje

SRPSKI LEKARI UTVRDILI, VIŠE NEMA SUMNJE: Korona virus ostavlja trajne posledice na ovo čulo!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Istraživanje iz Niša dalo alarmantne rezultate!

Istraživanja na Klinici za uho, grlo i nos KC Niš o posledicama obolevanja i dalje traju, a do sada se pokazalo da se i čula mirisa i ukusa posle ozdravljenja vraćaju sporije i ne u potpunosti.

"Nema više nikakvih sumnji i nedoumica da virus korona ostavlja posledice i na sluh obolelih. Osećaj za miris i ukus, čiji je gubitak odmah po pojavi simptoma dijagnostikovan kod gotovo svih pacijenata obolelih od kovida 19, vraća se mnogo sporije nego što bi se očekivalo, a u pojedinim slučajevima ne i u potpunosti," kaže prof. dr Dušan Milisavljević, direktor niške ORL klinike. On je sa kolegama u ovoj zdravstvenoj ustanovi pre dvadesetak dana započeo jedinstveno istraživanje, koje je usporeno zbog značajnog smanjenja broja pacijenata koji su bili hospitalizovani i lečeni od kovida 19 u poslednjih mesec dana.

Podsećamo, stručnjaci Klinike za uho, grlo i nos KC Niš jedini su u ovom delu Evrope odlučili da ispitaju mogući negativni uticaj virusa na sluh.

"Iako naša istraživanja nisu završena, kod manjeg broja obolelih od kovida 19 utvrđeno je nepobitno da dolazi do slabljenja sluha, a prethodno izgubljeno čulo mirisa i ukusa ne vraća se u potpunosti. U dosadašnjem toku istraživanja evidentirali smo slučajeve blagog i srednje teškog slabljenja sluha, i to uglavnom na visokim frekvencijama. To znači da je kod tih pacijenata, kojih, na sreću, ipak, nije mnogo, oštećen slušni živac i da oni čuju govor sem ako nisu u pitanju najviši tonovi. Isto tako evidentirali smo i slučaj dodatnog pada sluha i kod pacijenta koji je koristio slušni aparat," govori o ispitivanjima Dušan Milisavljević, direktor niške ORL klinike.

Otorinolaringolozi KC Niš ustanovili su, takođe, da se kod nekoliko pacijenata vratilo prethodno izgubljeno čulo mirisa i ukusa, ali da je ono poremećeno ili promenjeno jer nisu mogli potpuno da definišu miris ili ukus kao nekada pre oboljenja od korone.

Kako dr Milisavljević posebno ističe, u istraživanju je do sada učestvovalo 75 pacijenata pozitivnih na virus korona koji su bili u teškom i srednje teškom stanju i bili duže hospitalizovani u kovid bolnicama niškog kliničkog centra.

"Planirali smo da ispitivanje i istraživanje obuhvati sto takvih pacijenata, od kojih je 90 odsto mlađe od 65 godina, a deset odsto iznad te starosne granice, koja inače podrazumeva slabljenje sluha zbog godina. A naša je odluka da pacijente iz uzorka proveravamo i mesec dana po izlečenju, to jest odlasku na kućni oporavak, jer bismo samo tako mogli da utvrdimo da li štetne promene mogu da imaju trajniji karakter ili je reč o privremenim promenama i oštećenjima. Za nas je najbitnije da smo planom istraživanja predvideli proveru sluha kod pacijenata koji su lečeni u niškim kovid bolnicama, ali nismo mogli tu da stanemo," dodaje dr Milisavljević.

On kaže da se samoinicijativno javio priličan broj pacijenata koji su bili lečeni od kovida u drugim zdravstvenim centrima i bolnicama, koji sumnjaju na promene sluha od korone i koji su, naravno, prihvaćeni.

Dr Dušan Milisavljević rekao je da će završni rezultati i saopštenje šta su istraživanja donela zavisiti od daljeg toka epidemije. Ti niški rezultati biće, naglasio je, prezentovani i van Srbije kako bi poslužili na opšte dobro.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO/Politika)