Zdravlje

SRBI SE GRLE, A ŠVEĐANI SU UVEK NA DISTANCI: Doktorka Darija komentarisala koronu u svetu, evo šta kaže za Hrvatsku!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Članica Kriznog štaba na televiziji pričala o stanju u Hrvatskoj, ali i švedskom modelu!

Izvor: Prva

Doktorka Darija Kisić Tepavčević gostovala je u emisiji Novo jutro i pričala o turistima, trendu pada broja obolelih i navodnim kaznama za povratnike iz inostranstva.

Ona je komentarisala i "švedski model", kao i povećan broj zaraženih u okolnim zemljama kao što je Hrvatska.

Upitana da oceni "eksploziju" broja novozaraženih u Hrvatskoj, ona je rekla da ne bi stvari trebalo posmatrati na taj način.

"Ne možemo da diskutujemo i razmenjujemo informacije, protokoli postupanja postoje, ali ne možemo da znamo sa strane šta se dogodilo. Neki previd se desio, 265 slučajeva pobuđuje pažnju. Ali poređenje po modelima, apsolutno ne treba da nas interesuje. Najčešće se spominje švedski model, u kojem ispada kao da se ne radi ništa, a nije to baš tako. Pominjali smo više puta, dosta to zavisi od načina života ljudi. U Švedskoj imate jedno distanciranje u sastavu svakodnevnog života, u Švedskoj sada kažu da niko ne nosi maske, činjenica je, ali su oni svakako fizički distancirani, to je njima zaštita," rekla je ona.

"Mi jesmo narod koji je veoma srdačan i druželjubiv, volimo da se družimo i to je dobra osobina, ali sada je takvo ponašanje faktor rizika," rekla je ona.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.