Zdravlje

ZAJEČARCI, BUDITE ODGOVORNI: Ne dozvolite da Zaječar postane novo žarište!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Ovo su faktori koji Zaječar dovode u povećan rizik od rasplamsavanja korone!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović, printscreen, Kurir/Zorana Jevtić

Dok u regionu korona ponovo bukti, Srbija može da se podiči stabilnom situacijom kada je ovaj virus u pitanju. Istovremeno, epidemiolozi iz dana u dan ponavljaju da do opuštanja ne sme da dođe, kako ne bismo ponovo trpeli neželjene posledice. No veliki broj ljudi je nedisciplinovan, a tri grada predstavljaju nova potencijalna žarišta korona virusa.

Zaječar, Novi Pazar i Kragujevac odstupaju od državnog "korona virus trenda" i u ovim gradovima situacija nije stabilna, zabeležen je veliki broj slučajeva kršenja epidemioloških mera, a Krizni štab je ih je označio kao potencijalna žarišta.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić izjavio je da su se građani opustili i ponašaju se kao da virusa više nema, te da je o osnovni razlog zbog koga se je gradu na istoku Srbije zabeležen porast broja obolelih od korona virusa.

"Situacija u Zaječaru kada je u pitanju virus korona nije alarmantna, ali ukoliko se mere za borbu protiv tog virusa ne budu poštovale, što je primećeno u tom gradu, može doći do ekspanzije," rekao je Ničić.

Uzrok "jačanja korone" u ovom gradu Ničić vidi u činjenici da su se mnogi građani opustili i ponašaju se kao da virusa nema, uljuljkani činjnicom da postoje dani kada u Zaječaru nema nijednog novoregistrovanog pozitivnog slučaja korona virusa.

"Postoji veliki broj onih koji su se opustili baš zbog toga što je bilo po nekoliko dana bez novozaraženih i pomislili da virusa nema. Virusa ima i ne budemo li vodili računa o sprovođenju mera može doći do pogoršanja situacije," naglasio je Ničić.

U Zaječaru je i dalje na snazi vanredna situacija, podsetio je Ničić i dodao da se sprovodi kontrola i vodi računa da ne dođe do širenja infekcije.

Dodaje da, iako većina građana poštuje mere, one se poprilično krše i u maloprodajnim i ugostiteljskim objektima.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO/Blic)