Zdravlje

KRAGUJEVČANI, BUDITE ODGOVORNI: Ne dozvolite da Kragujevac postane žarište korone!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Ne sme doći do novog rasplamsavanja korone!

Izvor: printscreen, Kurir/Zorana Jevtić

Dok u regionu korona ponovo bukti, Srbija može da se podiči stabilnom situacijom kada je ovaj virus u pitanju. Istovremeno, epidemiolozi iz dana u dan ponavljaju da do opuštanja ne sme da dođe, kako ne bismo ponovo trpeli neželjene posledice. No veliki broj ljudi je nedisciplinovan, a tri grada predstavljaju nova potencijalna žarišta korona virusa.

Kragujevac, Novi Pazar i Zaječar odstupaju od državnog "korona virus trenda" i u ovim gradovima situacija nije stabilna, zabeležen je veliki broj slučajeva kršenja epidemioloških mera, a Krizni štab je ih je označio kao potencijalna žarišta.

Epidemiološka situacija u Kragujevcu je nestabilna i raste broj pozitivnih na korona virus u odnosu na broj testiranih, kaže epidemiolog Instituta za javno zdravlje u tom gradu dr Predrag Delić i navodi da među onima koji su doputovali sa letovanja iz Crne Gore nema mnogo pozitivnih.

Delić je za "TV Pink" rekao da je broj pozitivnih naspram testiranih oko 10 odsto, što doprinosi tome da se situacija smatra nesigurnom.

Prošle nedelje beležili smo smanjenje pozitivnih ali je nakon toga nastavljen trend da od broja testiranih bude 10 odsto pozitivnih i zato je važno praćenje i pridržavanje svih mera, rekao je on.

Dnevno se u Kragujevcu testira oko 200 ljudi, među njima i oni koji žele da putuju.

Nesigurnoj situaciji, kaže Delić, doprinelo je opuštanje, organizovanje proslava gde je veća mogućnost zaražvanja.

Ističe da je komunalnoj policiji i inspekciji teško da sva ta mesta obiđe i spreči okupljanja.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO/Blic)