Zdravlje

"ONI ŽELE DA JA NESTANEM": Najpoznatija teoretičarka zavere o nastanku korone ponovo šokira javnost

Autor Maja Gašić

Navodno, kineska naučnica tvrdi da joj prete...

Izvor: YouTube/Loose Women

Tviter je suspendovao nalog kineske virološkinje i poznate teoretičarke zavera  Li Meng Jan, a koja je nedavno iznela navodne tvrdnje da je korona virus napravljen od strane čoveka u laboratoriji u Vuhanu.

Nalog kineske doktorke blokiran je u utorak i na njemu se sada nalazi poruka: “Nalog je suspendovan. Tviter suspenduje naloge koji krše Tviter pravila”.

Ova društvena mreža je u maju počela da stavlja upozoravajuće poruke na naloge koji iznose lažne i neproverene informacije o korona virusu.

Doktorka Jan je u intervjuu za “Foks Njuz” rekla da je njen nalog blokiran zato što “oni ne žele da ljudi saznaju istinu”. Jan, jedna od najpoznatijih teoretičarki zavere o novom korona virusu i bivša istraživačica u Hongkonškoj školi za javno zdravlje, iznela je neistinite teorije o tome da koronu “stvorio čovek“ i da nije nastala u prirodi.

Njene teorije pobijene su od strane Svetske zdravstvene organizacije koja ima čvrst stav da je virus potekao sa pijace u centralnom kineskom gradu Vuhan, kao i da je sa slepog miša, verovatno posredstvom neke druge životinje (pangolinija) prešao na čoveka.

"Pijaca je imala ulogu u događaju, to je jasno, ali kakvu ulogu ne znamo, da li je bila izvor ili pojačavajući efekat ili samo slučajnost da su neki slučajevi otkriveni u i oko te pijace", izjavio je dr Peter Ben Embarek, stručnjak SZO za bezbednosti hrane i zoonotičke viruse koji prelaze sa životinja na ljude.

Nijedan javni dokaz nije povezao epidemiju sa laboratorijom u Vuhanu i naučnici su rekli da je korona virus razvijen u prirodi.

Mondo/Blic

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.