Korona ili grip?

REDOSLED SIMPTOMA JE NAJVAŽNIJI, EVO I ZAŠTO! Novo otkriće rešava problem pred kojim su lekari nemoćni

Autor Maja Gašić

Poslednje otkriće biće od velike koristi u ovom periodu.

O simptomima zaraze korona virusom piše se mesecima, a skoro svakodnevno se otkrivaju neki noviteti vezano za način kn akoji ulazi u telo, kako se ispoljava, koje organe prvo "napada" i sl.

Povišena telesna temperatura i suv kašalj, gubitak čula mirisa i ukusa, spadaju u neke od najčešćih simptoma korona virusa. Pored njih, uočeni su i ekstreman umor, gubitak daha, gubitak apetita, kao i promene na stopalima, osip kože...

Ono o čemu se do sada nije pričalo, jeste kojim redosledom se ti simptomi javljaju. Ispostavilo se da  je i to važno! Prema nalazima poslednje studije britanskih naučnika, znaci zaraze virusom SARS-CoV-2 se javljaju sledećim redosledom:

1. temperatura

2. kašalj i bolovi u mišićima

3. mučnina ili povraćanje

4. dijareja

"Studija je otkrila da pacijenti sa sezonskim gripom češće razvijaju kašalj pre početka groznice", rekao je dr Robert Glater, lekar za hitne slučajeve u bolnici Lenok Hil iz Njujorka za "Healthline". "U stvarnosti, ovo će biti teško raspoznati, jer se grip najčešće javlja naglo i manifestuje kroz tri simptoma - bolovima u leđima, jezom i suvim kašljemj."

Glater je rekao da su nalazi studije od velike koristi, kad je reč o razlikovanju ova dva virusa.

Prema ovoj studiji, za razliku od gripa koji obično počinje kašljem, prvi simptom kovida-19 je temperatura.

"Naša studija podržava teoriju da temperaturu treba koristiti kao test provere na kovid  pri ulasku u neki objekat, na radno mesto i sl", zaključuje Glater koji napominje i da je otkriće posebno važno u ovom godišnjem dobu kada sezonski grip "hara".