Zdravlje

U JEDNOM DOMU ZDRAVLJA TREĆINA ZARAŽENIH SU POVRATNICI: Dr Kon upozorava - brojke mogu lako da se pogoršaju!

Autor Nataša Petrović

Epidemiolog dr Predrag Kon kaže da su već registrovani oboleli među povratnicima sa letovanja!

Zbog nepovoljnije situacije u regionu, naša zemlja je uvela nadzor za putnike koji se vraćaju u Srbiju iz tih zemalja.

"Ovaj sistem nadzora nije napravljen da bilo kome smeta ili uznemirava, nego da bude od koristi svima. U Beogradu već ima obolevanja kod povratnika, u jednom domu zdravlja od devetoro obolelih, troje se vratilo iz Crne Gore, a ima ih i iz Turske, Albanije... Znamo da brojevi lako mogu da se povećaju", upozorio je epidemiolog dr Predrag Kon na konferenciji za medije.

On je istakao da je ljudima potrebno samo tri minuta da se registruju na sajtu e-zdravlje, a govorio je i o kaznenoj politici.

"To vam je isto kao što se u gradu vozi 50 na sat, a ko vozi 80 na sta, on zna da je prekršio zakon i zna da za to može da odgovara. Međutim, u slučaju da u toj brzini načini udes, to neće biti samo prekršaj. Tako je i ovde, svako onaj ko se ne prijavi čini prekršaj, ukoliko oboli neće niko da juri da vidi je l' on prelazio granicu, ali ako prenese, država ga je obavezala da o tome vodi računa. Tih 10 dana je važno, najvažnije je otkriti te vrlo blage slučajeve", poručio je on.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.