Zdravlje

DR DARIJA UŽIVO O EKSPLOZIJI KORONE U ŠKOLAMA: Ovo je pravo stanje!

Autor Maja Gašić

Članovi Kriznog štaba su, između ostalog komentarisali epidemiološku situaciju u školama.

Na današnjoj konferenciji za novinare članovi Kriznog štaba govorili su o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, a reči je bilo o o navodnoj "ekspoloziji" korone u osnovnim i srednjim školama.

"Završava se 3. nedelja, nastava teče normalnim tempom, kako je planirano, treba pohvaliti i sve nastavnike o đake koji se pridržavaju propisanih mera. Osim najstarijih, možemo dosta naučiti i od najmlađih. Kada je reč o broju laboratorijski potvrđenih, u toku ove nedelje imamo 13 učenika i 6 nastavnika, reč je o pojedinačnim slučajevima zaraze van školske sredine. U Beogradu imali samo 1 slučaj lokalne transmisije u okviru razreda, ceo razred u kućnoj izolaciji. U prvoj nedelji smo imali 10 zaraženih učenika i 4 nastavnika, u drugoj isto 10, a nastavnika  7. Od početka školske godine potvrđeno je 33 učenika sa infekcijom i 17 nastavnika.U najvećem broju slučajeva, sem jednom, zaraževanje se desilo van školske sredine. Što se tiče srednjih škola, 5 učenika je zaraženo i 2 nastavnika ove nedelje, a u toku prethodne dve nedelje 11 učenika i 2 profesora. Ukupno kad je srednja škola u pitanju, 16 učenika i 4 profesora. Zaražavanje se desilo van školske sredine, a kada su ispoljili simptome već je počela školska godina", rekla je dr Darija.

Dr Kon je dodao da je posebno zadovoljan situacijom u srednjim školama.

"Voleo bih da ne bude nijednog slučaja. Raduje me pnašanej u srednjim školama. Najgore je kada ne čujete da postoji nijedan slučaj, pa se onda odjednom pojave. U Beogradu ima 18 škola, u jednoj školi samo 2 zaražena, to znači da sistem funkcioniše. Biće teško ako virus bude vrlo pristuan, ali ako budemo mere poštovali, imamo ozbiljnu šansu da izbegnemo dramatičan ishod kao što smo imali. Jako je važno da verujemo u sebe i sopstvenu discpiplinu, rezultati pokazuju da sno bili dovoljno disciplinovani", zaključio je dr Kon. 

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.