Nije šargarepa

"BOMBA" NAMIRNICA ŠTITI OD KATARAKTE: Jedete je svakog dana, a tri puta snažnije deluje od najmoćnije hrane za oči

Autor Maja Gašić

Poastoji supstanca koja je zadužena za očuvanje zdravlje očiju, a kod ove namirnice se dešava nešto posebno...

Izvor: MONDO/Petar Stojanović

Od davnina je poznato da šargarepa vrlo efikasna u očuvanju zdravlja očiju i to zahvaljujući vitaminu A. Međutim, postoji obilje namirnica koje pomažu da sačuvate dobar vid, ali i u kasnijim godinamasprečite pojavu katarakte.

Riba poput lososa, tunjevine, sardina i skuše bogata je omega-3 masnim kiselinama, koje vas štite od "suvih očiju", makularne degeneracije i katarakte. 

Tu je i zeleno lisnato povrće, spanać, kelj i kupus koji su bogati luteinom i  zeaksantinom, biljnim pigmentima koji zaustavljaju razvoj makularne degeneracije i katarakte. Takođe i brokoli, grašak i avokado su takođe dobar izvor ovih moćnih antioksidanata.

Ali postoji namirnica koja deluje još snažije od gorenavedenih, a koju svi konzumiramo gotovo svakodnevno, a to su jaja. Iako jaja od spanaća imaju manje luteina, a koji štiti oči od pojave katarakte, naš organizam ga efikasnije i u većoj meri uzima iz žumanca, jer masti koje se u njemu nalaze pomažu telu da bolje preradi ovaj antioksidant.

Jedno jaje sadrži samo 5 odsto luteina koji se nalazi u 60 grama spanaća, ali ga naš organizam iz njega apsorbuje tri puta uspešnije!

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.