NAJNOVIJE INFORMACIJE

KORONA OPET NA "KLACKALICI": Jedna osoba preminula, zaraženih više nego juče

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 časa registrovano još 83 novozaraženih među 5.959 testiranih, a još jedna osoba je preminula. 

Na respiratorima se trenutno nalaze 23 pacijenta. 

Ukupan broj smrtnih slučajeva sada je 740, a od početka epidemije zaraženo je 32.840 ljudi. 

Do 19. septembra u 15 časova testirano je 1.069.626 uzoraka koji su odgovarali kriterijumu definicije slučaja.

NAJVAŽNIJE VESTI DANA O KORONA VIRUSU

* Predrag Kon zabrinut

Epidemiolog dr Predrag Kon zabrinut jer je korona buknula na jednom ispitu.

"Imali smo kritičnu situaciju sa jednim ispitom. Bilo ih je 100 u prostoriji. 100 studenata na jednom ispitu, a znamo kolika su ograničenja. Imamo informacije da je verovatno na tom mestu došlo do zaražavanja", izjavio je danas doktor Predrag Kon.

Pored veselja, srednje škole su problem za širenje korona virusa, koje pohađa oko 300.000 učenika.

* Kazne za povratnike koji se ne prijave

Od juče važe nova pravila za građane koji ulaze u Srbiju - oni na ulasku dobijaju upozorenje, na kojem je objašnjeno da moraju da se prijave na sajt e-zdravlje, gde popunjavaju upitnik. 

Dr Darija Kisić Tepavčević upitana je da li su propisane kazne za one koji to ne učine. 

"Država ima način, zakonski je regulisano sankcionisanje osoba koje se ne ponašaju u skladu sa preventivnim aktivnostima, ali niko od nas ne treba da razmišlja na taj način, zar nije najgora kazna da se neko razboli? Ako aludirate na novčanu kaznu, i to je definisano, ali nije namera da se u narednom periodu stavi akcenat na to", odgovorila je dr Kisić na pitanje koje ju je malo iznerviralo. 

* U Evropi korona bukti gore nego u martu

Regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge izjavio je da je rast broja obolelih u Evropi bio rekordan prošle nedelje, i to oko 54.000 u roku od 24 časa, što bi svima trebalo da bude poziv za buđenje.

Porast broja slučajeva na nedeljnom nivou u Evropi sada je premašio rekorde zabeležene na vrhuncu epidemije u martu. Prošle nedelje je širom kontinenta zabeleženo više 300.000 slučajeva, dok je prethodni rekord zabeležen 30. marta iznosio 264.675.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.