Dnevni presek

NAJNOVIJE: U Srbiji još jedna osoba umrla od korone, manje novih slučajeva zaraze!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Korona virus u Srbiji, najnovije vesti i podaci!

Izvor: Kurir/Zorana Jevtić

Prema poslednjim informacijama, do 15 časova 20. septembra u Srbiji je od korone preminula jedna osoba, dok je novozaraženih još 68. Testirano je ukupno 3.175 uzoraka.

Na respiratorima je ukupno 25 pacijenata.

Ovo su najvažnije teme dana vezane za korona virus!

* Niste bezbedni ako ste preležali koronu

Imunolog dr Srđa Janković rekao je da oni koji su ozdravili od korona virusa mogu širiti bolest još mesec-mesec i po dana od ozdravljenja.

* Najčešća srpska zabluda vezana za kovid 19

Načelnica Infektivne klinike Kliničkog centra Vojvodine dr Vesna Turkulov objasnila je šta su najčešće zablude i teorije zavere u Srbiji vezane za koronu.

* Upozorenje doktora Tiodorovića

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović rekao je da ćemo u narednih nekoliko nedelja imati skok broja zaraženih korona virusom, a govorio je i o tome da li korona može da mutira.

"Korona može doživeti mutaciju, ali je suviše rano, uvek mora da prođe neko vreme. Ta mutacija, potpuna genotipska izmena, za nju je potreban izvor u životinjskom svetu, pa da sa životnjskog može da pređe na čoveka, da se adaptira, za to su potrebne godine. Ali se mogu desiti male promene, pa da neki od genotipova bude u Evropi, drugi u Kini, treći u Americi, ali su te razlike male, one ne uslovljavaju problematiku vezanu za dijagnostiku ili terapiju," rekao je on.

* Novo žarište?

Epidemiološka situacija u Novom Pazaru nije povoljna, saopštio je Zavod za javno zdravlje tog grada.

* Neobično otkriće

Kineski stručnjaci tvrde da osobe koje nose naočare, i imaju "minus" dioptriju, imaju manje šanse da se zaraze korona virusom.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi