Još nije gotovo

STIŽE PETI TALAS KORONE? Poznati epidemiolog upozorava, u Kini se širi panika

Autor Maja Gašić

Iako beleže sjajne rezultate poslednjih meseci, postoji mogućnost da epidemija ponovo bukne.

Vodeći epidemiolog iz Kine tvrdi da je u ovoj zemlji moguća pojava petog talasa pandemije, prenosi Gardijan.

Usred upozorenja na na dodatni oprez tokom zime koja se približava, vodeći epidemiolog iz kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zunju Vu ističe da je pojava petog talasa u Kini moguća.

Vu izdvaja četiri talasa epidemije korona virusa koji su do sada zabeleženi u Kini, kako prenosi Saut Čajna morning post. Prvi se vezuje za izbijanje epidemije u Vuhanu, koja je stavljena pod kontrolu do početka marta.

Drugi talas dogodio se u aprilu i maju, a karakterisala ga je pojava regionalnih žarišta na severoistoku zemlje, povezanih sa uvezenim slučajevima zaraze. Za treći talas iz juna karakteristična je pojava zarišta povezanog sa pijacom u Pekingu, a za četvrti sporadični slučajevi zaraze zabeleženi u julu, u gradovima Urumči i Daljen na seveoristoku zemlje.

Osim prvobitnog izbijanja epidemije u Vuhanu, kasnije talase karakteriše pojava sporadičnih, regionalnih slučajeva koji su efikasno stavljeni pod kontrolu, napominje Vu.

Mondo/Tanjug

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi