Okrobar je kritičan!

VIŠE OD OVOGA NE MOŽEMO DA URADIMO: Srpski epidemiolog objasnio šta nas čeka u oktobru

Autor Maja Gašić

Dr Kon o mogućnosti pojave trećeg talasa, ali i dolasku vakcine u Srbiju.

Izvor: Prva

Vodeći srpski epidemiolog dr Predrag Kon je prilikom gostovanja na TV Prva istakao da za sada situacija pod kontrolom, da se građani pridržavaju mera, kao i da od nas zavisi da li će biti trećeg talasa.

"Ako bismo mere striktno spovodili, moguće bi bilo da izbegnemo treći porast, ili pik. Realnost nije sasvim takva, ne mogu  da kažem da ne očekujem da će u oktobru doći do porasta. Imamo import slučajeva, virus neprekidno pokazuje da je tu. On ne može da se spusti, sa ovim dokle smo stigli ne spušta se ispod 50. Više od ovoga ne znam šta bismo mogli da radimo. Veliki problem su ta veselja. Razumem ljude kojima je to potrebo, ali interes je jasan, sprečavanje zaraze i zato tako nešto nije dozvoljeno."

Svi polažu nade u dolazak vakcine protiv korone, a kada stiže u Srbiju?

"Tek sledeće godine je realno, u nekim malim količinama možda do kraja godine, ali podrazumeva unapred dogovorene isporuke sa kompanijama. Naši propisi su oštri i traže aposlutnu bezbednost vakcine. To usporava brzinu njenog dolaska i to je dobro jer moramo biti posebno sigurni da je bezbedna i efikasna", smatra dr  Kon.

Da li bi vakcina mogla da uspori koronu ili da je u potpunosti iskoreni?

"Bilo koja vakcina koja je inaktivisana, ne može da da zaštitu kao živa vakcina. Sa 60 posto zaštite bismo bilo zadovoljni,ako toliko bude efikasna. Da bismo stvorili kolektivni imunitet, to znači da bi makar pola stanovništva trebalo da vakciniše. Tehnički je izvodljivo, pitanje je brzine dolaska vakcine, distribucije...", zaključuje epidemiolog.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.