Najnovija vest

NAJNOVIJE! Dve osobe preminule, primetan pad u broju novozaraženih

Autor Maja Gašić

Poslednje informacije o epidemiološkoj situaciji u Srbiji

Prema posledenjim informacijama do 15h 21. septembra, u Srbiji je potvrđeno još 30 novih slučajeva korone, a testirano je 5.278. Nažalost, još dve osobe su preminule. Ukupan broj preminulih je 743.

Na respiratoru su 23 osobe.

Od početka epidemije ukupno je registrovano 32.938 potvrđenih slučajeva kovid 19.

Najnovije informacije o epidemiji u zemlji i svetu...

* Jug kritičan

Na jugu Srbije je trenutno ozbiljna epidemiološka kriza, Preševo je potencijalno žarište korona virusa, a na to su prethodnih ukazivali članovi Republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovid-a 19.

* Prvi zaraženi povratnici s letovanja

"U Srbiji je trenutno pod nadzorom oko 15.000 osoba koje su se vratile sa letovanja. Imamo već potvrđene slučajeve iz Novog Pazara i to je dobro to znači da sistem funkcioniše i važno je da znamo da vreme", rekao je dr Predrag Kon.

* Hoće li se ukunuti slave?

Epidemiolog dr Predrag Kon je rekao da ukidanje proslava krsnih slava nije opcija. "Treba naći odgovarajući način, imati odgovarajući nadzor sličan ovom koji se sada primenjuje za povratnike s letovanja", rekao je. 

* PCR za strance koji ulaze u Srbiju

Vodeći srpski epidemiolog je prilikom gostovanja na TV Prva istakao da za sada situacija pod kontrolom, da se povratnici pridržavaju propisa i prijavljuju na sajt e-zdravlje, a objasnio je i u kom slučaju se traži PCR test od ljudi koji ulaze u našu zemlju.

* Treći talas

"Ako bismo mere striktno spovodili, moguće bi bilo da izbegnemo treći porast, ili pik. Realnost nije sasvim takva, ne mogu da kažem da ne očekujem da u oktobru dođe do porasta", rekao je Kon.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.