Zdravlje

VAKCINU PROTIV KORONE NEĆEMO PRIMATI U RUKU?! Doktorka Ana Gligić otkriva zašto je neobična metoda daleko efikasnija!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Zaboravite iglu i špric, kao i "bockanje" u ruku, naučnici su zamislili potpuno drugu metodu davanja vakcine!

Britanski strucnjaci testirace da li se postižu bolji efekti zaštite ako se vakcine uzimaju kroz usta, a ne injekcijom, dok srpski strucnjaci kažu da je cilj da se virus zaustavi na samom ulazu infekcije.

Britanci ce dve vodece vakcine protiv korone testirati na pacijentima kako bi videli da li je bolji efekat ukoliko se vakcina udahne. Strucnjaci u Srbiji ne iskljucuju ovu mogucnost i kažu da je cilj da se poboljša lokalni imunitet i virus bude zaustavljen na ulazu infekcije.

Ucesnici ce udisati vakcinu kroz usta, a na ovaj nacin bice testirana cepiva s Kraljevskog koledža u Londonu i Univerziteta u Oksfordu.

Dr Kris Ciju iz Londona rekao je da postoje dokazi da su vakcine protiv gripa u obliku nazalnog spreja bile delotvorne, pa tim analizira da li bi i korona mogla tako da se zaustavi.

"Pandemiju izaziva respiratorni virus koji inficira ljude preko celija na zidovima nosa, grla i pluca. Te površine proizvode drugacije imunološke reakcije, pa je kljucno da istražimo da li direktnim ciljanjem tih celija možemo proizvesti još bolji efekat," rekao je on.

Cuveni virusolog prof. dr Ana Gligic rekla je da je to najprirodniji put, jer se virus tuda i unosi.

"Ukoliko se vakcina da u ruku, ne mora da znaci da bi se 'nosac' odnosno adenovirus razmnožio na odgovarajuci nacin. Svakako ce se stvoriti antitela, ali možda nece imati dugotrajnost i efekat koji bi imali unosom inhaliranjem," rekla je ona.

Takav nacin primene ne bi izmenio samu strukturu vakcine, vec samo razredivac, i sve vakcine koje se trenutno razvijaju mogle bi da se tako primene.

Pulmolog prim. dr Tatjana Radosavljevic rekla je da vec postoje takve vakcine, ali se trenutno ne koriste kod nas.

"Svaki organ, pa i pluca i disajni putevi, imaju mogucnost da prave takozvani lokalni imunitet. Cilj ovih vakcina je verovatno da se upravo on poboljša, a moguce je i da se na ovaj nacin traži i sprecavanje štetnog dejstva vakcine na druge organe," rekla je ona.

MONDO vas poziva da poštujete preporucene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini nacin da se spreci širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO/Kurir)