Dnevni presek

NAJNOVIJE: U Srbiji još jedna osoba umrla, skočio broj zaraženih

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Korona virus u Srbiji, najnovije vesti i podaci!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prema poslednjim informacijama, do 15 časova 23. septembra u Srbiji je od korone preminula jedna osoba, dok je novozaraženih još 81. Na respiratorima su ukupno 22 pacijenta.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 7.466 osoba.

Ukupan broj preminulih je 744.

Ovo su najvažnije teme dana vezane za korona virus!

* Sistem nadzora građana koji se vraćaju iz inostranstva

Članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević na RTS-u je pričala o broju građana koji su se vratili u Srbiju nakon uvođenja nove mere.

Doktorka Darija je rekla da se oko 23.000 građana prijavilo elektronskim putem, i da je procedura za test samoprocene "jednostavna i traje nekoliko minuta".

* Vakcina protiv korone neće se davati u ruku?

Čuveni virusolog prof. dr Ana Gligić rekla je da je unošenje sprejem kroz usta bolji put distribucije vakcine, jer se virus tuda i unosi.

"Ukoliko se vakcina da u ruku, ne mora da znači da bi se 'nosač' odnosno adenovirus razmnožio na odgovarajući način. Svakako će se stvoriti antitela, ali možda neće imati dugotrajnost i efekat koji bi imali unosom inhaliranjem," rekla je ona.

Takav način primene ne bi izmenio samu strukturu vakcine, već samo razređivač, i sve vakcine koje se trenutno razvijaju mogle bi da se tako primene.

* Korona mutira, ali ne na način na koji mi mislimo

Direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo dr Jelena Begović kaže za RTS da korona virus mutira, ali da još nema dokaza da je oslabio.

Dr Jelena Begović kaže za RTS da to što neko ima pozitivan rezultat nekoliko nedelja, a nema simptome, ne bi trebalo da bude do testova i ukazuje da su takvi slučajevi izolovani.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi