Hoćemo li opet "pod ključ"?

DA LI NAS PONOVO OČEKUJU KARANTIN I OŠTRIJE MERE? Evo šta kaže dr Predrag Kon!

Autor Nataša Petrović

Dr Kon otkrio ono što sve zanima – da li će opet biti uvođenja karantina i pooštravanja mera...

Izvor: YouTube/screenshot/RTS Sajt - Zvanični kanal

Epidemiološka situacija u Srbiji je trenutno, prema rečima dr Predraga Kona – prihvatljiva, i svakako bolja od onoga sa čim su suočene zemlje u regionu. Međutim, situacija uvek može da se promeni, a dr Kon je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a otkrio da li će opet biti uvođenja karantina i oštrijih mera.

"Karantina neće biti. Kontakti zaraženih i dalje idu u samoizolaciju, osim ukoliko su nosili maske i bili zaštićeni, onda je to druga situacija. Neće se nešto pooštravati mere, trebalo bi samo pooštriti malo kontrolu sprovođenja, jako je bitno da produžimo da nam oktobar bude ovako prihvatljiv, da bi se vakcinisali protiv gripa jer je to najbolje raditi kada nema prenošenja virusa".

Dr Kon je istakao da iako su slavlja zabranjena, ta mera se uveliko krši, a upravo tu je najveći rizik od zaraze.

"Zanimljivo je kako to ne možemo da iskontrolišemo... Ima kontrole, ima i saopštavanja tih rezultata, ali je suština u svesti. Vidimo šta se dešava u Kini, to je nešto fascinantno, ali tamo je disciplina ta koja to održava. Da li smo mi disciplinovani - jesmo, čim smo uspeli da spustimo na ovaj nivo, a da li ćemo uspeti nadalje, ne znam... U Kini se neprestano nose maske, ova delegacija koja je dolazila, mi njih nismo videli bez maske, ni u jednom trenutku", priznao je doktor.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.