Virus bukti

KORONA UZIMA SVE VEĆI ZALET U EVROPI: Evo gde je najveći rizik od zaraze

Autor Nataša Petrović

Situacija sa korona virusom se pogoršava u celoj Evropi, evo gde je trenutno najveći rizik od zaraze.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu zaraze kategorizaovao je zemlje EU u grupe sa "stabilnim" odnosno "zabrinjavajućim" trenovima kada je reč o proceni rizika od kovida-19.

Grupe su definisane na osnovu broja novozaraženih, posebno među strarijima od 65 godine i stopi smrtnosti u poslednje dve nedelje.

Grupa zemlja sa "stabilnim trendom" trenutno uključuje Kipar, Finsku, Nemačku, Grčku, Island, Italiju, Letoniju, Lihtenštajn, Litvaniju, Poljsku i Švedsku.

U ovim zemljama se ukupna verovatnoća infekcije procenjuje kao mala, a zbog malog udela slučajeva kod starijih osoba i trenutnog malog udela teških slučajeva i niskih stopa prijavljivanja smrti, uticaj bolesti na celu populaciju se ocenjuje kao nizak.

Grupa zemlja sa "zabrinjavajućim trendovima" uključuje sve preostale zemlje EU i Veliku Britaniju.

U Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti navode da u ovim zemljma, zbog velikog obima prenosa infekcije, nefarmaceutske intervencije nisu bile efikasne, a da je ukupna verovatnoća zaraze vrlo velika.

Zemlje sa "zabrinjavajućim trendovima" dele se i u dve podgrupe, one sa "umerenim" i "visokim rizikom" za celu populaciju.

Umereni rizik se konstatuje za one zemlje u kojima se prijavljuju visoke i rastuće stope novoinficiranih zbog visokih stopa testiranja, a infekcija se prvenstveno dešava kod mladih, sa malim udelom teških slučajeva.

Ova podgrupa uključuje Austriju, Belgiju, Dansku, Estoniju, Francusku, Irsku, Luksemburg, Holandiju, Norvešku, Portugal, Slovačku, Sloveniju i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu zaraze upozoravjaju da posednji podaci govore da se epidemiološka situacija pogoršava u većini zemalja koje se već nalaze u zabrinajvajućoj grupi.

(MONDO/Tanjug)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.