NAJNOVIJE INFORMACIJE

DOBRO JE: Dan bez preminulih, broj zaraženih na stabilnom nivou!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je registrovano još 74 zaraženih među 5.513 testiranih. Dobra vest je da danas nije bilo preminulih od korone!

Na respiratorima se trenutno nalaze 22 pacijenta. 

Broj umrlih od početka epidemije iznosi 746, a ukupan broj zaraženih je 33.312.

Do 26. septembra u 15 časova testirano je 1.111.957 uzoraka.

Najvažnije vesti dana o korona virusu

* Od čega zavisi težina simptoma zaraženih koronom

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Rokfeler pokazalo je da određeni broj pacijenata ima mutaciju gena, koji učestvuju u reakciji tela na "napad" virusa.

Mutacija gena tera organizam da pravi auto-antitela, koja umesto virusa, "napadaju" sam organizam i u njemu prave haos."

Zapanjilo nas je istraživanje koje je pokazalo da organizam kod pacijenata sa mutacijom gena reaguje tako što napada sopstvene ćelije, ne virus. Ovo je otkriće koje će odmah imati veliki uticaj na dijagnostiku i lečenje," rekao je Žan-Loran Kazanova, vođa studije.

* Neočekivani simptomi korona virusa

I određene promene na koži mogu da budu simptom korona virusa - Udruženje britanskih dermatologa upozorava da posebnu pažnju treba obratiti na osip!  

"Otkrili smo da jedno od šestoro dece dobije osip bez ikakvih drugih klasičnih simptoma," rekla je autorka istraživanja dermatolog dr Veronika Batali.

Ona je istakla da "većina osipa korona virusa traju nekoliko nedelje i na kraju nestanu. U nekim slučajevima se prepisuju i lekovi ako osip svrbi".

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.