Zdravlje

DO SADA SE GOVORILO O RUSKOJ I KINESKOJ, A EVO KOJA VAKCINA STIŽE U SRBIJU: Dr Kon otkrio "planove" Kriznog štaba

Autor Maja Gašić

Član Kriznog štaba potvrdio je da je nerealno očekivati da vakvina protiv smrtonosnog virusa bude dostupna u Srbiji pre početka naredne godine.

Vodeći srpski epidmiolog dr Predrag Kon gostovao je u jutranjem programu na TV Pink , a pored trenutne epidemiološke situacije u Srbiji, govorilo se i o vakcini protiv korone.

"Pred nama, a to je najvažnije, jeste vakcina protiv gripa, stiže danas u domove zdravlja.To je najvažnije, treba što pre da se zaštitimo. Očekujemo povećanje kovida, treba prvo da se zaštitimo protiv gripa, koji se na ovim prostorima najviše očekuje tek u decembru. Oba virusa obaraju imunitet i mogu dovesti do bakterijskih komplikacija koje neretko dovode do tragičnih ishoda."

A šta je sa vakcinom protiv korone?

"Što se tiče vakcine protiv kovida, mislim da se polako približavamo, da će ona biti u nekim manjim količinama dostupna,  ali na agencijama je da daju znak kad će biti moguće je primenivati", kaže dr kon koji ističe da je efikasnost vakcine jednako važna koliko i njena dostupnost.

"Ja ne znam, niko ne zna koja će biti dostupna u Srbiji, kao što je izjavio i predsednik. Bilo je razgovora na tu temu, i u ministarstvu zdravlja, mišljenje je da će sve tri, one o kojima se sada najviše priča, biti dosputne. Kada i koliko, to još uvek ne znamo, nemoguće je očekivati da će sve stići odjednom, već negde od početka sledeće godine. Tako da ćemo to dalje pratiti", kaže dr Kon.

Za sada su se izdvojile tri vakcine koje, prema mišljenju naučnog sveta, najviše obećavaju, a to su kineska ruska i kontroverzna oksfordska.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.