Čekaju se rezultati

ŽAO MI JE ŠTO VAM JE DRAŽE DA IMA VIŠE MRTVIH: Konova izjava o trostruko većem broju umrlih "podigla prašinu"

Autor Maja Gašić

Član Kriznog štaba izjavio je danas da pristižu novi podaci o umrlima od korone za jun mesec...

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da podaci koje je izneo epidemiolog Predrag Kon o smrtnosti od kovida 19 nisu konačni i da tek treba da se uradi revizija i da se oni provere.

On je ukazao da je Kon obrazložio da postoje podaci koji nisu ušli u sistem, ali da je saopštavano sve što su znali.

Od čega je neko umro može da potvrdi, kako je rekao ministar, samo obdukcija, a da to nije urađeno nijednom pacijentu za koga se sumnja da je preminuo od kovida.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je sinoć da je prema njegovom istraživanju, a na osnovu podataka iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, od marta do juna bilo tri puta više smrtnih slučajeva nego što je sistem prikupio i što je u pisanoj formi prijavljeno.

Na pitanje novinara Nova.rs da li je narušeno poverenje u institucije koje saopštavaju podatke, Lončar je rekao da većina građana ima poverenja u institucije i da to poverenje nije narušeno.

"Vi možda nemate poverenje, ali velika većina u Srbiji ima. Žao mi je što ste u manjini. Treba se nadati, možda nekada budete u većini. Žao mi je što kao da vam je draže da ima što više mrtvih. Mi se svi borimo da ima što manje mrtvih i da ima što više preživelih i zdravih. MI smo dokazali da nismo lažovi, a vi razmislite da li su sve vaše informacije tačne", naveo je ministar.

Srbija, kaže, ima najbolji rezultat i to joj priznaje ceo svet, ali, dodaje, to nekima ne odgovara.

"Razumem da vam ne odgovara ovaj rezultat i to je u redu. Vi ne možete da se naviknete da je Srbija najbolja sa rezultatima... Je l' mislite da ceo svet, sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, da svi koji imaju uvid u sve, da je njih neko lagao i da ceo svet laže? Da je Srbija simpatična svima, pa kažu 'imate najbolji rezultat' a ne kažu 'vi lažete'", zaključio je Lončar.

Mondo/Tanjug

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.