Zdravlje

"SA OVAKVOM SITUACIJOM SE NIKADA NISMO SUOČILI": Dr Kon o 48.000 povratnika u Srbiju

Autor Maja Gašić

Vodeći epidemiolog kaže da su škole mesto apsolutnog rizika.

Izvor: Printscreen/TV PRVA

Vodeći srpski epidmiolog dr Predrag Kon gostovao je danas na TV Pink, a tema je bila trenutna epidemiološka situacija u Srbiji, koju je on ocenio kao stabilnu.

"Škole su apsolutno mesto najvećeg rizika, Imamo preko 800.000 osnovnih i srednjiih škola. Sa ministrom prposvete je napravlje sisitem koji funkcioniše. U trećoj i četvrtoj nedelji septembra imamo daleko manje respiratornih infekcija nego prethodnih godina", rekao je Kon i dodao da dokaz da sistem funkcioniše jeste situacija sa povratnicima sa letovanja.

"Imamo 48. 000 putnika u nadzoru, to nikad nije bilo, to je situacija sa kojom se do sada nismo suočili. Ali, napravljen je sistem da može da funkcioniše", zaključuje epidemiolog. 

U svetu se raspredaju i teorije oo novom mutiranju virusa, koji bi, kako kažu, mogao da nauči da ignoriše maske i socijalnu distancu.

"Ne znam o čemu se radi, to je takva mutacija da ne može da se dogodi. Može da se desi da se pojave neki drugi virusi sa izuzetnom  sposobnošću prenošenja. A ovaj to ima. Maske će uvek koristiti. Moram da se ogradim, ne znam o čemu se radi.", kaže dr Kon.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.