NAJNOVIJE INFORMACIJE

VELIKI SKOK BROJA ZARAŽENIH, JEDNA OSOBA PREMINULA: Obistinile se reči dr Tiodorovića

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 časa registrovano još 111 zaraženih među 6,139 testiranih, a nažalost, preminula je još jedna osoba. 

Na respiratorima se trenutno nalaze 23 pacijenta.

Do sada je ukupno preminulo 750 osoba, a ukupan broj zaraženih do 1. oktobra u 15 časova iznosi 33.773. Od početka epidemije testirano je 1.140.378 uzoraka.

Inače, dr Branislav Tiodorović juče je upozorio da se očekuje pogoršanje epidemiološke situacije - "biće više zaraženih, i to uskoro", izjavio je.

Trenutno je hospitalizovano 276 pacijenata, a procenat smrtnosti iznosi 2,23%.

Poslednje informacije o korona virusu u Srbiji i svetu

* Srbin razvio najbolji test za koronu

Najpouzdaniji test na koronu putem krvi patentirala je francuska kompanija "NG Bajotek, a iza ove renomirane kuće stoji Srbin Milovan Stankov. 

"Naša kompanija razvila je kapacitet proizvodnje koji danas prevazilazi četiri miliona testova mesečno. Uporedo, KOVID-19 direktni antigen test jeste CE registrovan krajem avgusta i pušten je u prodaju. Inovacija se u osnovi zasniva na mogućnosti istovremene dijagnostike više biomarkera, nekompatibilnih po klasičnim principima, u okviru istog testa. Tome je dodata i mogućnost očitavanja rezultata korišćenjem specijalno dizajniranog optičkog instrumenta i prenošenje rezultata putem postojećih digitalnih aparata. Što se tiče dijagnostike KOVID-19 iz kapi krvi iz prsta, jednostavno, bili smo spremni više od drugih, iskustveno, tehnički i industrijski," objasnio je Stankov.

* Korona "guta" Crnu Goru

Intenzitet kojim se širi korona virus u Crnoj Gori je i veći nego što je bio u Bergamu u Italiji na početku pandemije, tvrde crnogorski epidemiolozi.

Razlika između Crne Gore i Italije, objašnjavaju stručnjaci, je ta što je u Italiji bila zahvaćena starija populacija, pa je samim tim i smrtnost bila veća. 

"Tokom prošle nedelje procenat pozitivnih dostizao je i do 40 posto broja testiranih, to ukazuje da je intenzitet transmisije izuzetno visok", rekao je za RTCG epidemiolog iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje Dragan Laušević.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.