Zdravlje

OVA BILJKA JE JEDINI DOMAĆI LEK ZA AKNE: Dr Peković otkrila istine i zablude o bubuljicama

Autor Nataša Petrović

Koji je jedini domaći lek koji pomaže, ali i koje pudere treba izbegavati – saznajte sve o aknama i njihovom lečenju!

Izvor: Youtube/Screenshot/RTS Ordinacija

"Bubuljice ili akne su hronična zapaljenja lojne žlezde, uzrokovana hormonskom aktivnošću i jednom zapaljenskom reakcijom bakterija koje žive u koži", objasnila je za RTS dermatovenerolog dr Slavica Peković.

Ona je istakla i da pustoje različite vrste bubuljica.

"Akne komedonika su akne koje imaju crne tačkice, kao mitiseri. Postoje papulopustule, crvene i žute gnojanice, nodularne odnosno nodulocistične koje su onako tvrde, potkožne, to ne treba da se cedi".

Doktorka ističe da se akne javljaju kod onih koji imaju genetsku predispoziciju, ali to nije jedini razlog.

"Šminka može da napravi bubuljice zato što puderi nisu svi iste koegzistencije, neki su sintetički, neki polusintetički puder košta 500 dinara, to ne dolazi u obzir. Puderi kvalitetniji su skupi, ovi nekvalitetni zapušavaju pore i proizvode bubuljice", objasnila je kozmetičarka Vesna Morina Ristić.

"Higijena i odmašćivanje su najvažniji, postoje gelovi u okviru medicinske kozmetike, koji se kupuju u apoteci. Umivanje je jako važno, zato što se odmašćuje koža", dodala je ona.

Morina Ristić je dodala da je "najbolje koristiti pudere mineralne koegzistencije, praškaste, ima i kamenih pudera. Treba izbegavati sintetičke i polusintetičke".

Dr Peković savetuje da tražite nekomedogeni puder.

"To su zapravo medicinski puderi i to može da se koristi", poručila je.

Glumica Jelena Gavrilović koja se dosta dugo borila sa aknama, preporučila je i korišćenje sapuna sindat, koji košta oko 200-300 dinara, postoje razni proizvođači na našem tržištu. "Tim sapunom perite lice ujutru i uveče".

Dermatovenerolog Peković je pojasnila da ovaj sapun ne pravi penu, ne menja pH kože, ne pravi pojačano isušivanje, pa pojačano lučenje žlezda, kao što prave drugi sapuni.

I određene namirnice mogu da dovedu do pojave bubuljica, a stručnjaci kao posebno problematične izdvajaju rafinisane ugljene hidrate, grickalice, slatkiše, jer šećer pogoduje porastu hormona koji dovode do bubuljica.

Izvor: Youtube/Screenshot/RTS Ordinacija

"Mleko i jogurt su problematični zbog mlečne kiseline jer pogoduju bržem razvoju bakterija", dodaje dermatovenerolog.

Iako mnogi misle da se bubuljice javljaju samo u pubertetu, dr Peković ističe da veliki procenat ženskih osoba starijih od 30 godina ima problem sa pojavom bubuljica.

"Mogu da se jave zbog policističnih jajnika ili kod nekih tumora, hormonskih poremećaja... Bubuljice koje se pojavljuju na donjem delu lica najčešće se povezuju sa policističnim jajnicima, čvorići na vratu... Tu je potrebno obavezno uključiti ginekologa".

Izvor: Youtube/Screenshot/RTS Ordinacija

Kao jedini lek iz "domaće radinosti" koji pomaže u lečenju akni, dermatovenerolog izdvaja žalfiju.

"Skuvati čaj od žalfije, ohladiti na sobnoj temperaturi i držati obloge po 10-15 minuta, ne mnogo često".

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.