Zdravlje

IMAĆEMO PRVO KOVID PA GRIP, A U NOVEMBRU NAS OČEKUJE POVEĆANJE: Dr Kon objasnio šta nas čeka na jesen

Autor Nataša Petrović

Epidemiolog dr Predrag Kon dao je svoju "prognozu" o svemu što nas očekuje u narednom periodu...

Izvor: Printscreen/TV Pink

Trenutna epidemiološka situacija je stabilna, ali činjenica je da nam stižu zima i grip, koji bi mogli da zakomplikuju stvari. O periodu pred nama u Jutarnjem programu TV Prve govorio je epidemiolog dr Predrag Kon.

"Pred nama je zima, moramo da održimo ovo stanje. Jako je bitno odmah reagovati sada na prve slučajeve, reagovati kao da je već buknulo. Ukupno gledano smo dovoljno disciplinovani, sada treba da budemo još disciplinovaniji, to mogu da tvrdim bar za Beograd. Da stavimo nadzor nad školama, to je ogroman potencijal kada gledamo celu Srbiju, 850.000 dece. Tu ako držimo situaciju, sposobni smo za sve drugo. Ako uspemo da mlade iz srednjih škola i fakulteta naučimo da jako mnogo od njih zavisi jer su oni fokusirani kao glavni prenosioci. Jako mnogo od njih zavisi, treba da čuvaju prvo sebe, pa i starije. Jako je važno da njima uđemo u svest, da distance automatski drže, da se ne ljube što je klasično ponašanje, ja to razumem, ali nailazi nam zima. Sve ovo smo se pripremali za najteži period", poručio je dr Kon.

On je istakao da je pred nama period koji odgovara virusu.

"Još uvek imamo solidnu situaciju, počelo je malo da raste, ali stvarno malo, i to je ono što pričam – čim ide ka gore, odmah steži. Oštrija je kontrola sprovođenja mera".

Već neko vreme se govori o sudaru korone i gripa, a evo da li nas to i kada očekuje.

"Prate se respiratorne infekcije kod nas, one su bukvalno prepolovljene, to se može očekivati i kada je grip u pitanju. U Australiji je to desetkovano, objašnjenje da je vezano za korišćenje zaštite i mera, verovatno je to povezano. Ako gledamo šta se desilo na južnoj hemisferi, ovo nošenje maske u zatvorenom, a ja preporučujem i na otvorenom, uz to korišćenje očekujem manju cirkulaciju virusa influence. Međutim, realno je očekivati da ćemo imati prvo kovid, pa tek onda grip, ali to ne mora da se desi, može da se desi i istovremeno. Grip se najčešće otkrivao u decembru, retko kada u novembru, to zavisi od škola, a povećanje bude u februaru i martu, posle raspusta", izneo je epidemiolog procenu na osnovu dosadašnjih iskustava sa gripom.

Ipak, kaže da je realno da očekujemo povećanje broja zaraženih koronom.

"Realno je da u novembru kovid bude ozbiljnije prisutan, to je suština", zaključio je dr Kon i apelovao na mlade da poštuju mere.

"Apelujem na mlade da jako mnogo zavisi od njih, oslonjeni smo na njih, oni u ovom trenutku najviše štite sve nas".

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.