Ovo možemo da očekujemo

DR JANKOVIĆ UPOZORAVA i APELUJE: To što još uvek nemamo žarišta, ništa ne znači - situacija se menja u sekundi!

Autor Maja Gašić

Epidemiološka situacija u Srbiji je relativno povoljna, ali od korone niko nije zaštićen, kaže poznati imunolog...

Imunolog Srđa Janković izjavio je danas da je aktuelna epidemiološka situacija u Srbiji relativno povoljna ali i dodao da postoji potencijal da se pogorša.

Gostujući na televiziji Pink, on je rekao da podaci o broju novoinficiranih prethodnih dana nisu "crni", ali da upozoravaju.

"Aktuelna epidemiološka situacija u Srbije nije tako loša ali ne bismo smeli da se uljuljkamo jer postoji potencijal da se stvari pogoršaju", kazao je imunulog.

Navodeći da strogo gledano, u Srbiji trenutno nema žarišta epidemije, Janković je kazao da je očekivano što je približno polovina novootkrivenih slučajeva u Beogradu zbog kako je rekao, najveće gustine stanovništva i socijalnih aktivnosti.

Upitan za eventualno uvođenje novih mera u slučaju rasta broja novoinficiranih, Janković je kazao da se za sada ne očekuju "tako drastične" restriktivne mere poput onih sa početka epidemije ali i dodao da je moguća doslednija kontrola poštovanja mera koje su već na snazi, poput nošenja maske u javnom prevozu.

Komentarišući predloge o eventualnom povratku dela publike na stadione u Srbiji, on je kazao da se uslovi za to još nisu stekli i preneo ocenu Kriznog štaba za suzbijanje epidemije da bi masovne sportske manifestacije u ovom trenutku predstavljale veliki epidemiološki rizik.

Naveo je da je trenutno polovina novozaraženih otkrivena u Beogradu, ali da potencijal za širenje korona virusa postoji svuda u Srbiji.

"Svuda može da bude žarište. Za sada žarišta nemamo, ali žarište se napravi za čas", rekao je Janković.

On je naveo da je primećeno da antitela mogu da nestanu i kod osoba koje su prelažale kovid-19 i apelovao na one koji preležali tu bolest da se i dalje štite jer, kaže, nije poznato koliko će njihova zaštita trajati.

"Ovaj virus zaista može da zarazi svakoga, ne štedi nikoga od predsednika super sile do bilo kog od nas. Niko ne treba da misli da je zaštićen", rekao je Janković.

Naveo je da u Srbiji postoje uslovi za lečenje krvnom plazmom i da su se dobrovoljni davaoci masovno odazvali.

Kaže da rizične grupe, kao što su stariji, hronicnci bolesnici i trudnice, treba da se vakcinišu protiv sezonskog gripa.

"Kao i kod korone, i kod gripa postoji element nepredvidivosti. Ne znamo unapred kakvu će kiliničku sliku proizvesti", kazao je Janković.

Mondo/Tanjug

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.