Zdravlje

SVUDA OKO NAS GORI KORONA: Srbija u "zamci", preti nam nova opasnost!

Autor Nataša Petrović

Situacija je vrlo ozbiljna u svim zemljama oko nas, moramo da budemo odgovorni!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Poslednjih dana, korona brojke u Srbiji su dosta dobre i stanje je prilično stabilno i povoljno, saglasni su epidemiolozi. Međutim, u svim zemljama bivše Jugoslavije korona bukti, zbog čega je jako važno da budemo odgovorni i disciplinovani kako se virus ne bi "prelio" i kod nas.

Da je Srbija zaista u "korona klopci" pokazuju podaci da se u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji već danima beleže crni rekordi i korona ne posustaje.

Hrvatska

Prema poslednjim podacima, u Hrvatskoj je u poslednja 24 sata zaraženo 258 osoba, preminulo je petoro, a broj aktivnih slučajeva u ovoj zemlji je trenutno 1.512. Među njima je 296 pacijenata na bolničkom lečenju, 25 na respiratoru.

U ovom vremenskom razdoblju je testirano 4.608 osoba, a trenutno se 9.081 osoba nalazi u samoizolaciji.

Brojke su u Hrvatskoj počele ozbiljnije da se povećavaju polovinom septembra, zatim je zabeleženo nekoliko "blažih" dana, ali je opet usledilo povećanje.

Crna Gora

Crna Gora trenutno je prva u Evropi kada je reč o broju obolelih na 100.000 stanovnika!

U laboratorijama Instituta za javno zdravlje Crne Gore tokom poslednjeg preseka na virus korona testirano je 838 osoba, a 224 su pozitivne, od kojih je 76 iz Podgorice. Dakle, zaražen je svaki četvrti testirani! Preminulo je dvoje ljudi.

Bosna i Hercegovina

Kada je reč o Bosni i Hercegovini, u poslednja 24 sata testirana su 1.193 uzorka, zabeležena 263 nova slučaja zaraze ovim virusom, dok je prijavljeno šest smrtnih ishoda.

Severna Makedonija

Severna Makedonija je jedna od zemalja koje obaraju rekorde brojkama novozaraženih, pa je prema poslednjem izveštaju zabeležen najviši broj zaraženih do sada - njih 243, dok su preminula četiri pacijenta.

Kako prenose makedonski mediji, ukupan broj aktivnih slučajeva novog virusa korona se u ovoj zemlji za samo dva dana povećao za petinu, te sada iznosi 2.585 slučajeva.

U Srbiji je situacija znatno povoljnija nego u zemljama okruženja, pa je tako u poslednja 24 sata preminula jedna osoba, a registrovano je 59 novozaraženih. Da bi se stabilo i povoljno stanje održalo, epidemiolozi neprestano upozoravaju da moramo da se pridržavamo mera i budemo disciplinovani i da je to sada važnije nego ikada!

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.